2023: Länsiväylän haastattelussa Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Katajala ja basso Mika Kares
4.6.2023
Tuomiokirkossa kesätorstaisin soivan Urkuyö ja Aaria -festivaalin ohjelmisto on jälleen monipuolinen.
– Kesäkuun, heinäkuun ja elokuun ohjelmat ovat erilaisia. Konserteissa kuullaan kesäkuussa monipuolisesti muun muassa barokin-, klassismin- ja romantiikan ajan musiikkia sekä kotimaisia ja kansanvälisiä instrumentalisteja. Heinäkuussa on nuoria urku- ja lied-musiikin taitajia ja esimerkiksi Kentala Concortin esittämänä Vivaldin Vuodenajat. Elokuussa on luvassa lied- ja kuoromusiikkia, upeita orkestereita ja suuria teoskokonaisuuksia. Koska festivaali kestää läpi kesän, sitä ei kannatakaan rakentaa yhden teeman ympärille, festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Katajala sanoo.
Tänä kesänä ohjelmassa on 14 konserttia, koska festivaali alkaa heti 1. kesäkuuta ja viimeinen konsertti, toinen esitys Aleksi Barrieren ohjaamasta Brittenin oopperasta Kuovijoki, kuullaan lauantaina 2. syyskuuta.
Katajalan mukaan suunnittelun lähtökohta on ollut se, että Espooseen saadaan esiintymään hyviä ja kansainvälisiä taiteilijoita ja että festivaali on kauttaaltaan korkeatasoinen. Myös nuorten taiteilijoiden esille tuominen on tärkeää. Savonlinnassa järjestettävän Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajat esiintyvät perinteisesti Urkuyö ja Aaria -festivaalilla heti voittonsa jälkeen.
Perinteinen yhteistyökumppani Urkuyö ja Aaria -festivaalille on Tapiola Sinfonietta, joka tänäkin vuonna soittaa avajaiskonsertissa.
Suomen Kansallisoopperan suuri orkesteri aloittaa perinteisesti syyskautensa Urkuyö ja Aaria -festivaalilla. Tänä vuonna orkesteri esittää Gustav Mahlerin Maan Laulun (Das Lied von der Erde), joka kuullaan Espoon tuomiokirkon sijaan Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa ja poikkeuksellisesti kello 19.
Myös yhteistyö Suomalaisen Barokkiorkesterin kanssa on jatkunut pitkään. Tämän kesän konsertissaan orkesteri esittää barokkimusiikin ikisuosikkeihin kuuluvan Bachin Brandenburgilaisen konserton Nro 5. Lisäksi konsertissa kuullaan Olli Kortekankaan säveltämän konserton kantaesitys.
Omaa kansainvälistä uraa tekevänä taiteilijana Katajala pystyy hyödyntämään kontaktejaan ulkomaisiin organisaatioihin ja taiteilijoihin. Hän esiintyy itsekin kolmessa konsertissa – esiintymiset kuuluvat taiteellisen johtajan työsopimukseen.
– Esimerkiksi Tuuli Takalan, Arttu Katajan ja Daniel Behlen (saksalaistenori) kaltaiset taiteilijat ehdottavat itsekin, mitä he haluaisivat esittää, Katajala mainitsee.
– Budjettimme on rajallinen, mutta on hienoa, että pystymme tuomaan festivaalille kansainvälisiä taiteilijoita. Espoolaisuudella on myös tärkeä rooli. Tapiola Sinfoniettan lisäksi espoolaisuutta edustavat tänä vuonna Tuuli Takala ja Mika Kares, jonka Suomen-koti on Espoossa.
– Muutin kolme vuotta sitten Halujärvelle ja koen tämän jo kodiksi, Kares sanoo.
Kares laskee olleensa viime vuonna ulkomailla 290 päivää. Tänä vuonna hän on vanhempainvapaan ansiosta ehtinyt olla enemmän kotona.
– Tyttö täyttää pian vuoden. Isin prinsessa!
Mika Kares laulaa nyt ensimmäistä kertaa Urkuyö ja Aaria festivaalilla, avajaiskonsertissa Mozartin Requiemissä.
– On hienoa esiintyä espoolaisessa tapahtumassa. Espoota pidetään vähän repalaisena kaupunkina, joten on hienoa, että kaupungissa on tällainen yhdistävä festivaali.
Urut ovat festivaalilla aina olleet tärkeässä roolissa. Tänä kesänä festivaali kunnioittaa urkuresitaaleilla festivaalin perustajan, urkuri, dir.mus. Matti Vainion (1934–2023) muistoa ja hänen merkittävää panostustaan Espoon kulttuurielämälle.
Kesän kansainvälisiin huippuesiintyjiin lukeutuu urkumusiikin suunnannäyttäjä, yhdysvaltalainen Cameron Carpenter (15.6.). Kesän toisessa urkuresitaalissa esiintyy äskettäin ensimmäisen palkinnon Bachpreis Wiesbaden -urkukilpailussa Saksassa voittanut Aleksanteri Wallius.
– Tänä vuonna meillä on kirkossa myös screeni, jolta kuulijat voivat seurata urkurin työskentelyä urkuparvella, Katajala mainitsee.
Katajala iloitsee myös siitä, että Ylioppilaskunnan Laulajat vierailee pitkästä aikaa Espoossa.
LÄNSIVÄYLÄ 29.5.2023 – Anneli Tuominen-Halomo