Urkuyö ja Aarian oopperat

Mitä kaikkea ooppera voi olla?

Urkuyö ja Aarian ohjelmaan kuuluvat oopperat moninaisissa muodoissaan. Aiempina vuosina esitettyjä festivaalin omia oopperatuotantoja ovat olleet Timo-Juhani Kyllösen ”Ilona Irti” -monologiooppera, Beethovenin Fidelio ja Kari Tikan Luther.  Tutustu aiempiin oopperatuotantoihimme täällä.

Urkuyö ja Aarian kesän 2023 päättää Benjamin Brittenin kirkko-ooppera Kuovijoki, jonka Britten sävelsi esitettäväksi erityisesti kirkossa. Kirkko-oopperan aihe ei välttämättä ole kirkollinen – se sopii kaikille katsomuksesta huolimatta. Brittenin oopperassa hengellisyys ei näyttäydy tunnustuksellisuutena, vaan syvästi ihmisyyden ytimessä olevana yhteisöllisyytenä.

 

BENJAMIN BRITTEN: CURLEW RIVER

Tuomas Katajala, tenori (Hullu nainen)
Arttu Kataja, baritoni (Lautturi)
Aarne Pelkonen, baritoni (Matkamies)
Matti Turunen, basso (Apotti) 

Antti Tikkanen, alttoviulu ja musiikin johto
Kaisa Kortelainen, huilu,
Tuomo Matero, kontrabasso
Marian Strandenius, käyrätorvi
Heikki Parviainen, Percussion
Katri Tikka, harppu
Petteri Pitko, urut

Ohjaus: Aleksi Barrière
Valot: Étienne Exbrayat
Video: Lucia Schmidt
Lavastus ja puvut: Aleksi Barrière & Étienne Exbrayat 

Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesä huipentuu oopperaan! Benjamin Brittenin kirkko-ooppera Kuovijoki (alkup. Curlew River, 1964) on koskettava teos poikaansa etsivästä äidistä. Japanilaista Noh-näytelmää mukaillen Britten sävelsi teoksen kirkkoon soveltuvaksi kirkkoparaabeliksi, jossa satojen vuosien takainen tarina herää henkiin vaikuttavan solistijoukon, kuoron ja soitinryhmän esittämänä. Ohjauksesta ja visuaalisuudesta vastaa visionäärinen Aleksi Barrière ranskalaisen taiteilijakollektiivinsa kanssa.

Kuovijoki-ooppera kertoo tarinan menetyksestä ja surutyöstä, kaatuneiden, eksyneiden, vähäisimpien puolesta. Yhteiskuntaa kuvastava ihmisjoukko kokoontuu kirkkoon esittämään paraabelia järkensä menettäneestä äidistä, joka etsii ympäri maata kadonnutta poikaansa. Vaelluksensa johtavat äidin Kuovijoen rannalle – sieltä hän löytää poikansa haudan, josta on tullut paikallinen pyhäkkö. Yhteiskunta, joka on pilkannut äitiä hulluksi, saa tehtäväkseen oppia ymmärtämään ja opastamaan häntä tuskassaan. 

Benjamin Britten eli kirkon uskon ja sen rituaalien ulkopuolella, mutta sävelsi monta oopperaa ja kuoroteosta erityisesti kirkkoihin. Kuovijoen perustana on japanilainen Sumidagawa­-niminen Noh-näytelmä, josta hän teki ’käännöksen’ keskiaikaiseksi kirkkoparaabeliksi. Kulttuurienvälisyys innoitti Britteniä kehittämään uutta musiikkiteatterimuotoa. Lisäksi Britteniä kiehtoi kollektiivisen kokemuksen kuvaaminen ja toteuttaminen musiikin ja koraalisen muodon keinoin. Ihmisluontoon kuuluu myös hylkääminen, torjuminen ja tuhoaminen, mutta pelkästään yhteydessä toisiimme voimme elää ihmisinä. Tätä Brittenin omaperäisen hengellisyyden radikaalia ydintä meditoimme yhdessä Kuovijoki-oopperan esityksessä. Tule kokemaan ankara mutta teatterillinen, lasimaalauksen tavoin hehkuva rituaali. 

NÄYTÖKSET
Espoon tuomiokirkko
to 31.8.2023 klo 21
la 2.9.2023 klo 21

Liput myynnissä Lippu.fi verkkokaupassa, puhelinpalvelussa ja myyntipisteissä.

 

TUOMAS KATAJALA, TENORI

Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajanakin toimiva tenori Tuomas Katajala tekee kansainvälisesti merkittävää oopperalaulajan uraa maailmalla. Hän on vieraillut oopperarooleissa maailman arvostetuimmilla lavoilla ja kotimaassa Katajala on laulanut säännöllisesti keskeisissä lyyrisen tenorin rooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että Savonlinnan Oopperajuhlilla.

LUE LISÄÄ

ARTTU KATAJA, BARITONI

Kansainvälisesti menestynyt baritoni Arttu Kataja kuuluu Berliinin Valtionoopperan solistikuntaan ja on vieraillut arvostetuissa oopperataloissa ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa. Kataja on voittanut Kangasniemen laulukilpailun ja saavutti Salzburgin Mozart-laulukilpailuissa kolmannen ja yleisöpalkinnon.

LUE LISÄÄ

AARNE PELKONEN, BARITONI

Baritoni Aarne Pelkonen on nuoren polven menestyneimpiä ja kysytyimpiä ooppera- ja konserttilaulajia Suomessa. Hänet muistetaan vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittajana.

LUE LISÄÄ

Bassolaulaja Matti Turunen

MATTI TURUNEN, BASSO

Bassolaulaja Matti Turunen työskentelee Suomen kansallisoopperan ja -baletin oopperalaulajana. Hän on konsertoinut myös useiden suomalaisten orkestereiden solistina.

LUE LISÄÄ

ANTTI TIKKANEN, ALTTOVIULU JA MUSIIKIN JOHTO

Antti Tikkanen on avarakatseinen viulisti, joka esiintyy niin liiderinä, kamarimuusikkona, solistina kuin opettajanakin. Tikkanen on arvostetun Meta4-kvartetin jäsen, ja on kysytty solisti, johtaja ja vieraileva konserttimestari.

LUE LISÄÄ

ALEKSI BARRIÈRE, OHJAUS

Aleksi Barrière on suomalaisranskalainen ohjaaja-dramaturgi ja kirjailija. Opiskeltuaan filosofiaa Pariisissa ja teatteria Prahassa, hän perusti kapellimestari Clément Mao-Takacsin kanssa kansainvälisen La Chambre aux échos -musiikkiteatteriryhmän, joka on esiintynyt ympäri Eurooppaa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Suomen Kansallisoopperalla ryhmältä nähtiin Barrièren ohjaamat esitykset Violences (2019) ja Between (2022), Tampere-Talossa ja Musiikkitalossa La Passion de Simone (2019/2022).

LUE LISÄÄ