URKUYÖ JA AARIA

Urkuyö ja Aaria -festivaalin elämykselliset kesäillan konsertit järjestetään vuosittain Espoon tuomiokirkossa torstaisin kello 21. Festivaali kokoaa keskiaikaisen kivikirkon kulttuurihistoriallisen miljöön alle taidemusiikin helmet aina laulu- ja urkumusiikista orkesteri- ja kamarimusiikkiin. Tänä kesänä tapahtumaa vietetään 6.6.–29.8.2024. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Tuomas Katajala.

Vuonna 1986 perustettu tapahtuma on kasvanut seurakunnan musiikkityön piirissä syntyneestä urkumusiikkisarjasta nykyiseen muotoonsa, perinteikkääksi ja arvostetuksi koko kesän musiikkifestivaaliksi. Festivaalin taiteellisina johtajina ovat toimineet:

  • festivaalin perustaja urkuri ja dir. mus. Matti Vainio (1986-2005)
  • kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikka (2005–2011)
  • kapellimestari ja kuoronjohtaja Hannu Norjanen (2011–2016)
  • pianisti Erkki Korhonen (2016–2021).
  • oopperalaulaja Tuomas Katajala (syksy 2021- )

Urkuyö ja Aaria -festivaalilla on esiintynyt yli 600 kansainvälistä ja kotimaista taiteilijaa. Mukana on ollut monipuolinen kattaus oopperalaulajia, urkureita, pianisteja, kuoroja, lauluyhtyeitä ja orkestereita. Tutustu Urkuyö ja Aarian esiintyjähistoriaan täällä.

Urkuyö ja Aaria -festivaali on tärkeä osa espoolaista kulttuurielämää ja koko Etelä-Suomen kesäistä musiikkitarjontaa. Festivaalin järjestäjänä toimii Urkuyö ja Aaria ry. Festivaali on tehnyt taiteellista yhteistyötä useiden merkittävien kulttuuritoimijoiden kanssa, muun muassa Tapiola Sinfoniettan, Espoon Kaupunginteatterin ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa. Festivaalin merkittävimmät tukijat ovat Espoon kaupunki, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Esbo svenska församling ja Espoon seurakuntayhtymä sekä Taiteen edistämiskeskus. Urkuyö ja Aaria on Finland Festivalsin jäsen.

 

Taiteellinen johtaja

Tenori Tuomas Katajala aloitti kolmivuotiskautensa Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana syksyllä 2021.

Tuomas Katajala on tällä hetkellä kansainvälisesti menestynein tenorimme maailmalla. Hän on vieraillut oopperarooleissa mm. Lontoon Royal Opera House Covent Gardenissa, Berliinin valtionoopperassa Unter den Lindenissä, Moskovan Bolshoi -teatterissa, Hampurin valtionoopperassa, Theatre an der Wienissä, Aix en Provencessa, Glyndebournessa, Tel Avivissa Israelissa, Berliinin Komische Operissa ja Seattlessa Yhdysvalloissa. Kotimaassa Katajala on laulanut säännöllisesti keskeisissä lyyrisen tenorin rooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että Savonlinnan Oopperajuhlilla vuodesta 2006 lähtien.

Katajalan ohjelmistossa on yli 100 oratoriota ja konserttiteosta. Oratorio- ja liedlaulajana Katajala on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla Euroopassa ja Japanissa, mm. Avery Fisher Hall New Yorkissa, Royal Albert Hall Lontoossa, Laeiszhalle Hampurissa, Salle Pleyel ja Cité de la Musique Pariisissa, La Folle Journee Tokiossa ja Accademia Nazionale di Santa Cecilia Roomassa. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Tugan Sokhievin, Matthias Pintscherin, Peter Schreierin, Vladimir Ashkenazyn, Esa-Pekka Salosen, Kent Naganon, Leif Segerstamin, Enrique Mazzolan, Sakari Oramon, Sir David Willcocksin, Mikko Franckin, Hannu Linnun ja Andrew Lawrence-Kingin kanssa.

Katajalalle on myönnetty Karita Mattila- ja Martti Talvela palkinnot, Sibeliuksen Syntymäkotimitali, Beniamino Gigli -palkinto, sekä hänet valittiin vuoden miessolistiksi Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyssä klassisen musiikin Aino-gaalassa. Hän on on esiintynyt solistina eri levy-yhtiöiden tuotannoissa, mm. Naxos, Bis, Ondine ja Alba. Tuorein levytys viime vuodelta on Beethovenin 9. Sinfonia Malmön Sinfoniaorkesterin kanssa Ondine -yhtiölle, kapellimestarina Robert Trevino.

Urkuyö ja Aaria ry

Yhdistyksen hallitus:

Reija Hyvärinen, puheenjohtaja

Jaana Tuomi
Markku Leskelä
Petri Koivusalo
Kimmo Metsä
Mikko Hannuksela

Hannele Eklund, varajäsen

Lue lisää Urkuyö ja Aaria ry:n yhdistystoiminnasta.