Uusi taiteellinen johtaja Tuomas Katajala aloittaa kolmivuotiskautensa

Uusi taiteellinen johtaja Tuomas Katajala aloittaa kolmivuotiskautensa

36-vuotias Urkuyö ja Aaria Festivaali on valinnut uudeksi taiteelliseksi johtajakseen huipputenori Tuomas Katajalan. Katajala aloittaa kolmivuotiskautensa 1.9.2021. Urkuyö ja Aaria -festivaali odottaa ylpeydellä ja innolla kesän 2022 festivaalia, jonka taiteellisen sisällön Katajala suunnittelee: ”Haluan tuoda Espooseen ennennäkemättömät laulajatähdet”

Katajala on ansioitunut kansainvälisissä oopperarooleissa mm. Lontoon Royal Opera Covent Gardenissa, Berliinin valtionoopperassa Unter den Lindenissä, Hampurin valtionoopperassa Theatre an der Wienissä, Tel Avivissa Israelissa sekä Seattlessa Yhdysvalloissa. Kotimaassa Katajala on laulanut säännöllisesti keskeisissä lyyrisen tenorin rooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Tuomas Katajala on esiintynyt myös lukuisilla festivaaleilla mm. Euroopassa ja Japanissa. Vankka kokemus ja tuore näkemys mahdollistavat 36-vuotiaan, perinteikkään ja laajasti arvostetun festivaalin yhdistymisen laajakatseisen ammattilaisen nykyaikaiseen näkemykseen. Lopputuloksena osaamme odottaa jatkoa monimuotoiselle ja korkeatasoiselle konserttisarjalle, josta saamme nauttia Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa Katajalan suunnittelemana ensi kertaa kesällä 2022.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana Tuomas Katajala seuraa kolmivuotisella sopimuksella Erkki Korhosta, jonka kausi huipentui kesän 2021 festivaaliin. ”On ilo jättää työ luottavaisin mielin Tuomakselle” Korhonen toteaa kuusivuotisen kautensa päättyessä.

Urkuyö ja Aarian uusi toiminnanjohtaja on Jussi Merikanto

Urkuyö ja Aarian uusi toiminnanjohtaja on Jussi Merikanto

Jussi Merikanto, toiminnanjohtaja

Urkuyö ja Aaria-festivaalin uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Jussi Merikanto.

Merikanto aloitti 1.10.2021 innolla festivaalin toiminnanjohtajana: ”Olen ollut useamman kerran esiintyjänä festivaalilla ja nyt on hienoa päästä kehittämään organisaatiota inspiroivassa espoolaisessa kulttuuriympäristössä. Odotan myös kovasti yhteistyötä Tuomaksen kanssa!” 

Uusi toiminnanjohtaja on koulutukseltaan Musiikin maisteri ja ammatiltaan oopperalaulaja. Merikanto on työskennellyt kiinnityksellä Suomen Kansallisoopperassa. Hän on esiintynyt myös solistina mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Musiikkiuran lisäksi Merikanto on aktiivinen kulttuurialan vaikuttaja ja on työskennellyt hallinnollisissa tehtävissä. Hän on opiskellut myös taloustieteitä ja opiskelee kulttuurihallinnon johtamistutkintoa Sibelius-Akatemian Arts Management-koulutusohjelmassa. Merikanto on toiminut Nurmeksen Joulumusiikin taiteellisena johtajana ja aloittanut Joroisten Musiikkipäivien taiteellisena johtajana.

Merikanto on toiminut myös tuottajana eri oopperaproduktioissa.

 

Fidelio-oopperan tallenne julkaistu

Fidelio-oopperan tallenne julkaistu

Ludwig van Beethovenin Fidelio-ooppera esitettiin elokuussa 2021 ensimmäistä kertaa Espoossa. Ooppera tehtiin kolmen toimijan yhteistuotantona: mukana olivat Urkuyö ja Aaria -festivaali, Tapiola Sinfonietta ja Espoon Kaupunginteatteri.

Loppuunmyydyn oopperan pääsivät näkemään vain harvat yleisötapahtumiin kohdistuneiden rajoitusten vuoksi. Teos on katsottavissa Urkuyö ja Aaria -festivaalin Youtube -kanavalla toistaiseksi. Tallenne on kuvattu Espoon kulttuurikeskuksessa 28.8.2021. Tallenteen toteutti Fantastico Production ja se tuotettiin Espoon kaupungin tuella. Tallenne on tekstitetty suomeksi.

Yli kaksisataa vuotta sitten sävelletyn oopperan tarina on ajaton kuvaus vallan käytöstä ja väärinkäytöstä. Itse esitys luottaa kuitenkin ihmiseen ja viisauteen; keskiössä on Sami Luttisen esittämä vanginvartija Rocco. Ansiokkaan uran tehnyt kapellimestari Okko Kamu johti Tapiola Sinfoniettaa, Urkuyö ja Aarian festivaalikuoroa ja maamme parhaimmistoon lukeutuvaa solistikaartia. Teoksen ohjasi Espoon kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom.

Katso tallenne tästä.

Fidelio-oopperan saapumis- ja turvallisuusohjeet

Fidelio-esitykset toteutetaan voimassaolevia turvallisuusohjeita noudattaen. Katsomossa on 2 metrin turvavälit, katsomo on jaettu 25 henkilön lohkoihin ja yleisön edellytetään käyttävän kasvomaskia. Ennakkotiedoista poiketen esityksessä ei ole väliaikaa eikä teosesittelyjä. Lue saapumisohjeet ja lisätiedot järjestelyistä Tapiolan Sinfoniettan verkkosivuilta. (Päivitetty 19.8.2021)

Liput: Lippu.fi

Timo Mustakallio -kilpailun voittajat valittu

Tenori Johan Krogius, 23, on voittanut Savonlinnassa järjestetyn Timo Mustakallio -laulukilpailun. Palkintosumma on 15 000 euroa. Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinto (10 000 euroa) myönnettiin baritoni Jere Höltälle, 26.

Tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff luonnehti Krogiusta poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi, joka osaa käyttää taitavasti maailmanluokan ääntään. Kilpailun tuomareina toimivat Matvejeffin kanssa Urkuyö ja Aarian taiteellinen johtaja, pianisti ja Timo Mustakallio-säätiön hallituksen puheenjohtaja Erkki Korhonen ja sopraano Karita Mattila. 

Kilpailuvoittajat esiintyvät Urkuyö ja Aarian konsertissa 29.7 yhdessä pianisti Tuula Hällströmin kanssa, ja heidän ajatuksiaan taiteen tekemisestä pääsee kuulemaan taiteilijatapaamisessa Pitäjäntuvalla ennen konserttia klo 20.

Johan Krogiusta kuullaan Urkuyö ja Aaria -festivaalilla myös elokuussa Fidelio -oopperaproduktiossa.

Osta liput konserttiin 29.7. ja Fidelioon 24.-28.8.2021

Tenori Johan Krogius ja baritoni Jere Hölttä

Turvallisuusohjeet konserttiyleisölle

Festivaalivieraiden turvallisuus on meille tärkeää. Urkuyö ja Aaria noudattaa kaikissa järjestelyissään Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksiä sekä THL:n ja OKM:n ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Pyydämme tutustumaan alla oleviin ohjeisiimme ja noudattamaan niitä konserttiin saapuessasi ja sen aikana.

Ostathan lippusi ennakkoon Lippu.fi-verkkokaupasta tai asiointipisteestä! Näin vältämme jonojen syntymisen konserttipaikalle.
Konserttipaikan myyntipisteessä voit maksaa ainoastaan maksukortilla. Ovella lipun ostavalta henkilöltä kirjataan ylös nimi ja puhelinnumero. Nämä tiedot hävitetään kaksi viikkoa konsertin jälkeen.
Tulethan terveenä! Tapahtumaan ei saa tulla, jos on lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita.
Edellytämme konserttiyleisöltä kasvomaskin käyttöä, mikäli sille ei ole terveydellistä estettä.
Huolehdithan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Käsidesiä on tarjolla sisäänkäyntien luona.
Konsertin kapasiteetti on rajallinen, jotta turvavälit voidaan säilyttää. Istuthan osoitetulle paikalle siten, että turvalliset etäisyydet säilyvät muuhun yleisöön.
Huolehdithan turvaväleistä myös jonottaessasi, istumapaikalle saapumisessa ja konsertista poistumisessa. Ruuhkautumisen välttämiseksi konsertista poistutaan rivi kerrallaan taaimmaisesta aloittaen.

Turvallista ja mukavaa konsertti-iltaa!

Urkuyö ja Aaria toivottaa yleisön tervetulleeksi Espoon tuomiokirkkoon

Kesäkuun konserttien striimaaminen mahdollisti musiikkielämykset tiukkojen koronarajoitusten aikana, mutta heinäkuusta eteenpäin Urkuyö ja Aaria -festivaali jatkuu taas yleisökonsertein Espoon tuomiokirkossa. Kesäkuun alusta elokuun loppuun kestävä klassisen musiikin festivaali järjestetään tänä vuonna 36. kerran. 

Kokoontumisrajoitusten lieventyessä Urkuyö ja Aaria -festivaalilla päästään nauttimaan korkeatasoisten taiteilijoiden esityksistä ja kesäillan tunnelmasta itse konserttipaikalla, Espoon tuomiokirkossa. Festivaali palaa heinä- ja elokuun ajaksi alkuperäiseen suunnitelmaansa, jossa konsertit järjestetään yleisökonsertteina, turvallisuusohjeet huomioiden. Kaikissa järjestelyissä noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n asettamia turvaväli- ja hygieniasäädöksiä. 

Lisäksi festivaaliohjelmaan tulee muutos: Jorma Panulan Peltomiehen rukous 8. heinäkuuta siirtyy järjestettäväksi syksyllä. Konserttiin ostetut liput käyvät sellaisenaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, tai niistä voi hakea halutessaan hyvitystä heinäkuun loppuun mennessä Lippu.fi ohjeiden mukaisesti. 

Heinä- ja elokuussa kilpailuvoittajia, improvisaatioita ja Fidelio-ooppera

Heinäkuun ohjelmassa nautitaan kansainvälisistä vieraista ja kilpailuvoittajista. Ranskalainen urkuri Benjamin Alard esiintyy Aapo Häkkisen ja Helsingin Barokkiorkesterin yhtyeen kanssa 1. heinäkuuta. Nuoret urkuvirtuoosit Jimi Järvinen, Arttu Selonen ja Aleksanteri Wallius täyttävät kirkon holvikaaret urkumusiikilla 15. heinäkuuta. Vuoden 2019 Mirjam Helin -laulukilpailun voittanut baritoni Stefan Astakhov esiintyy pianisti Kirill Kozlovskin kanssa 22. heinäkuuta, ja 29. heinäkuuta tuoreet Timo Mustakallio -kilpailun voittajat laulavat palkintokonsertissaan pianisti Tuula Hällströmin rinnalla. Elokuussa luvassa on Suomen Kansallisoopperan orkesterin vierailu, Sami Luttisen ja Tuula Hällströmin lied-konsertti ja konsertti, jossa improvisaation pyörteisiin heittäytyvät saksofonisti Esa Pietilä ja urkuri Pétur Sakari. Konserttikesä päättyy Beethovenin Fidelio-oopperaan 24.–28.8. Espoon kulttuurikeskuksessa.

 

Ohjeet striimikonserttiin osallistumiseen

Vielä ehdit mukaan! Ohjeet striimikonserttiin osallistumiseen löydät tästä:

 • Striimiliput myydään lippu.fi-verkkokaupassa hintaan 10 € + toimitusmaksu 1 €. Ostettuasi lipun, saat sähköpostiisi tilausvahvistuksen, josta löytyy henkilökohtainen pääsykoodi konserttiin.
 • Luo tili Keikalla.fi-palveluun osoitteessa live.keikalla.fi/koodi. Kirjauduttuasi sisään sivusto pyytää koodia, jonka sait tilausvahvistuksessa. Aktivoi koodi – sen jälkeen tapahtuma näkyy tililläsi ja olet valmis konserttiin!
 • Lataa sähköinen käsiohjelma illan konserttiin tästä: käsiohjelma.
 • Lisätietoja Keikalla.fi-palvelun käyttämisestä osoitteessa keikalla.fi/ukk
 • Konsertin aikana ilmenevissä teknisissä ongelmissa auttaa striimin chatissa päivystävä Keikalla.fi-henkilökunta.
 • Striimikonsertit ovat katsottavissa Keikalla.fi-palvelussa suoratoistona konsertin aikana ja viikon ajan lähetyksen jälkeen.
 • Striimikonserttiin voi lunastaa lipun myös Kaikukortilla! Kaikukorttiliput varataan sähköpostitse festivaalitoimistosta info(at)urkuyofestival.fi.
 • Jaa terveisiä ja festivaalitunnelmiasi striimin chatissa tai somessa tunnisteella #urkuyofestival!

Lämpimästi tervetuloa striimikonserttiin!

Festivaalikesä alkaa ensi viikolla!

Urkuyö ja Aarian festivaalikesä aloitetaan ensi torstaina mukavasti kotisohvalta käsin! Espoon tuomiokirkosta striimattavaa avajaiskonserttia tähdittää kotimaisilla ja kansainvälisillä konserttilavoilla hurmannut baritoni Waltteri Torikka. Kesäisten klassikoiden säveliä Torikan rinnalla tulkitsevat alttoviulisti Barbora Hilpo ja pianisti Marko Hilpo.

Avajaiskonsertti: Suvi-illan klassikot
Torstaina 3.6. klo 21
Waltteri Torikka, baritoni
Barbora Hilpo, alttoviulu
Marko Hilpo, piano

Säveltäjinä mm. Schumann, Merikanto, Bach, Fougstedt, Sondheim, Rota, Dalla, Rodrigo.

Lue lisää täältä: Avajaiskonsertti: Suvi-illan klassikot
Striimikonsertti esitetään osoitteessa Keikalla.fi suoratoistona konsertin ajan ja viikon ajan lähetyksen jälkeen.
Liput 10 € + toimitusmaksu 1 € Lippu.fi-verkkokaupasta

Striimin katsomiseen tarvitset tunnukset Keikalla.fi-palveluun ja Lippu.fi lähettämästä tilausvahvistuksesta löytyvän henkilökohtaisen lippukoodin. Lue ohjeet tunnuksen luomiseen ja koodin aktivoimiseen osoitteessa keikalla.fi/ukk. Konsertin aikana teknisissä ongelmissa auttaa striimin chatissa päivystävä Keikalla.fi henkilökunta.

Etänä mutta yhdessä!

Vaikka emme kesäkuussa pääsekään paikan päälle Espoon tuomiokirkkoon, kohtaamme musiikin äärellä verkkoyhteyksien välityksellä!

 • Terveisiä ja suosionosoituksia voi jakaa striimin chatissa konsertin aikana
 • Jaa omia festivaalitunnelmiasi somessa tunnisteella #urkuyofestival ja #urkuyofestival2021
 • Seuraa festivaalihumua sosiaalisessa mediassamme Facebookissa ja Instagramissa
 • Ajankohtaiset tiedot konserteista päivitetään aina ensimmäisenä nettisivuillemme ja Facebookkiin

Urkuyö ja Aaria -festivaali alkaa kesäkuussa striimatuin konsertein

Urkuyö ja Aaria -festivaalin tunnelmalliset kesäiltojen konsertit järjestetään kesäkuussa ainoastaan striimattuina. Kokoontumisrajoitusten vuoksi Espoon tuomiokirkkoon ei oteta kesäkuussa yleisöä lainkaan. Avajaiskonserttia tähdittää 3. kesäkuuta karismaattinen baritoni Waltteri Torikka.

Koko kesän ajan jatkuvan Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesäkuun konsertit Espoon tuomiokirkossa perutaan liveyleisön osalta. Sen sijaan konserteista pääsee nauttimaan striimin välityksellä. ”Kun suunnitellaan kolmen kuukauden festivaalia, tulee epidemiatilannetta seurata jatkuvasti”, Urkuyö ja Aaria -festivaalin toiminnanjohtaja Tiina Rissanen taustoittaa. ”Haluamme tuoda nämä hienot konserttielämykset yleisömme koettaviksi tavalla tai toisella. Olemme iloisia voidessamme tarjota kesäkuussa mahdollisuuden nauttia konserteista striimien välityksellä.” Heinä- ja elokuussa konsertit järjestetään paikan päällä Espoon tuomiokirkossa koronarajoitusten puitteissa. Tarkemmista loppukesän järjestelyistä tiedotetaan myöhemmin.

Kesäkuun ohjelmassa tähtisolisteja ja nuoria lahjakkuuksia

Urkuyö ja Aaria -festivaalin avajaiskonsertissa torstaina 3.6. tähtibaritoni Waltteri Torikka esittää kesäisiä klassikoita pianisti Marko Hilpon ja alttoviulisti Barbora Hilpon kanssa. Seuraavana torstaina 10.6. Tapiola Sinfonietta esiintyy kapellimestari Ville Matvejeffin johdolla. Orkesterin tenorisolistina laulaa Urkuyö ja Aarian taiteellisen johtajan kautensa syksyllä aloittava Tuomas Katajala. 17. kesäkuuta lavalle nousevat nuoret lahjakkuudet, vuoden 2021 Päivi ja Paavo Lipposen rahaston stipendiaatit koloratuurisopraano Marika Hölttä ja basso Henri Uusitalo. Juhannuksen aatonaattona lähetetään perinteeksi muodostunut Juhannusiltamat. Yhteislaulutilaisuudessa esiintyy sopraano Piia Rytkönen ja tenori Veli-Pekka Varpula yhdessä pianisti Erkki Korhosen kanssa, joka myös juontaa tilaisuuden.

Tietoja lipuista

Kesäkuun livekonserttien lipuista voi hakea hyvitystä osoitteessa https://web.lippu.fi/palautus/ kesäkuun loppuun mennessä. Hyvitysmahdollisuus koskee sekä vuodelta 2020 siirtyneitä että myöhemmin ostettuja lippuja.
Striimikonsertit esitetään Keikalla.fi -alustalla ja liput striimattuihin konsertteihin ovat myynnissä hintaan 10 € + toimitusmaksu 1 € Lippu.fi verkkokaupassa.
Juhannusiltamat ovat vapaasti katsottavissa festivaalin Youtube-kanavalla.