URKUYÖ JA AARIA

Urkuyö ja Aarian ainutlaatuisissa myöhäisillan konserteissa voit nauttia korkeatasoisesta ja monipuolisesta ohjelmasta koko kesän Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa (Espoon tuomiokirkko). Laulu-, urku-, kamari- ja orkesterimusiikin huippuesiintyjät luovat unohtumattomia elämyksiä tunnelmallisissa kesäilloissa historiallisen kulttuurimaiseman keskellä. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii elokuun 2021 loppuun saakka pianisti ja kapellimestari Erkki Korhonen. Uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu tenori Tuomas Katajala, jonka kolmivuotiskausi alkaa 1.9.2021.

Vuonna 2021 juhlitaan järjestyksessään 36. festivaalia. Suomen pisimpiin kuuluvaa kesätapahtumaa on järjestetty vuodesta 1986. Vuosien aikana tapahtuma on kasvanut seurakunnan musiikkityön piirissä syntyneestä urkumusiikkisarjasta laajasti arvostetuksi monipuoliseksi musiikkifestivaaliksi, joka tunnetaan korkeatasoisista esiintyjistään. Urkuyö ja Aaria -festivaalin ohjelman perustana on taidemusiikki liedeistä ja urkumusiikista kirkkomusiikin suurteoksiin. Konserteissa on voinut lisäksi kuulla esiintyjiä kansanmusiikista tangoon ja jazziin, laadusta milloinkaan tinkimättä.

Urkuyö ja Aariassa on reilun 30 vuoden aikana esiintynyt yli 600 kansainvälistä ja kotimaista taiteilijaa ja kokoonpanoa, joista monet useamman kerran. Festivaalilla ovat esiintyneet muun muassa oopperalaulajat Soile Isokoski, Camilla Nylund, Jorma Hynninen, Jaakko Ryhänen, Matti Salminen, Anu Komsi, Johanna Rusanen-Kartano, Lilli Paasikivi, Tommi Hakala, Monica Groop, Topi Lehtipuu, Tuomas Katajala, Dilbér ja Nicolai Gedda, urkurit Kalevi Kiviniemi, Ville Urponen, Pétur Sakari, Jan Lehtola, Tapio Tiitu, Kari Jussila, Guy Bovet ja Simon Johnson sekä pianistit Ilkka Paananen, Ilmo Ranta, Ralf Gothoni, Paavali Jumppanen, Maija Weitz, Kristian Attila ja Tuula Hällström.

Kuoroista ja lauluyhtyeistä festivaalilla ovat esiintyneet mm. Tapiolan Kamarikuoro, Cantores Minores, Musiikkitalon Kuoro, Tapiolan kuoro, Candomino, Dominante, Uspenskin katedraalin mieskuoro, Key Ensemble, Lauluyhtye Rajaton ja Lumen valo ja orkestereista Tapiola Sinfonietta, Suomen kansallisoopperan orkesteri, Suomalainen barokkiorkesteri, Helsingin Barokkiorkesteri ja Lohjan kaupunginorkesteri. Lisäksi konserteissa on kuultu muun muassa harmonikkataiteilija Maria Kalaniemeä, pianisti Timo Alakotilaa, kitaristi Marzi Nymania (uruissa!), saksofonisti Juhani Aaltosta, Jukka Perkoa ja Sakari Kukkoa, tango-orkesteri Guardia Nuevaa ja Kaartin soittokunnan vaskiyhtyettä. Suomen eturivin taiteilijoiden lisäksi festivaali haluaa tuoda esiin myös nuoria lahjakkuuksia ja kilpailuvoittajia.

Festivaalin taiteelliset johtajat ovat kaikki olleet oman alansa huippuja. Festivaalin perustajan, urkuri ja dir. mus. Matti Vainion (1986–2005) visionääristä työtä jatkoivat kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikka (2005–2011) ja kapellimestari ja kuoronjohtaja Hannu Norjanen (2011–2016). Syyskuussa 2016 festivaalin taiteellisena johtajana aloitti Suomen Kansallisoopperan pääjohtajana ja Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtajana toiminut pianisti Erkki Korhonen.

Urkuyö ja Aaria -festivaali on tärkeä osa espoolaista kulttuurielämää ja koko Etelä-Suomen kesäistä musiikkitarjontaa tarjoten elämyksellisiä myöhäisillan konsertteja koko kesän ajan. Festivaali tekee taiteellista yhteistyötä useiden merkittävien kulttuuritoimijoiden kanssa, muun muassa Tapiola Sinfoniettan, Espoon Kaupunginteatterin ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa. Espoon tuomiokirkon lisäksi festivaalin konsertteja on pidetty muun muassa Tapiolan kirkossa. Vuonna 2021 festivaali laajenee Espoon kulttuurikeskukseen.

Festivaalin merkittävimmät tukijat ovat Espoon kaupunki, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Esbo svenska församling ja Espoon seurakuntayhtymä sekä Taiteen edistämiskeskus.

Urkuyö ja Aaria on Finland Festivalsin jäsen.

 

Tutustu Urkuyö ja Aaria -festivaalin 36-vuotiseen historiaan:

Urkuyö ja Aaria esiintyjät 1986-2020

Festivaalin järjestäjä

Festivaalin järjestää Urkuyö ja Aaria ry.

Yhdistyksen hallitus

Puheenjohtaja
Marketta Kokkonen

Jäsenet

Pålle Björklund
Jaana Tuomi (Espoon kaupunki)
Petri Koivusalo (Espoon tuomiokirkkoseurakunta)
Timo-Juhani Kyllönen
Markku Leskelä
Jukka Okkonen
Kimmo Metsä, varajäsen

yhteydenotot: toiminnanjohtaja JussiMerikanto
jussi.merikanto(at)urkuyofestival.fi

 

Taiteellinen johtaja

Pianotaiteilija Erkki Korhonen (s. 1956) suoritti pianodiplominsa Sibelius-Akatemiassa 1983. Hän täydensi opintojaan useiden opettajien johdolla ja erikoistui oopperakorrepetitioon. Korhonen on opettanut musiikkiopistoissa ja konservatorioissa ympäri Suomea ja toiminut pianonsoiton sekä lied- ja kamarimusiikin opettajana Sibelius-Akatemiassa, jossa hänet nimitettiin korrepetition lehtoriksi 1989. Erkki Korhonen kutsuttiin Zürichin oopperan kansainvälisen oopperastudion johtajaksi 1997. Viimeksi hänet on kutsuttu pitämään mestarikursseja Weimarin Lyric Opera Studioon ja Shanghain konservatorioon. Erkki Korhonen on esiintynyt Euroopassa, Israelissa, Intiassa ja Pohjois-Amerikassa ja tehnyt lukuisia radio- ja TV nauhoituksia.

Erkki Korhonen toimi Suomen Kansallisoopperan pääjohtajana vuosina 2001–2007. Korhonen oli vuonna 2011 perustetun Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja ja hän toimi Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden projektiryhmän varapuheenjohtajana. Erkki Korhoselle on myönnetty Hämeenlinnan ja Helsingin kaupunkien musiikkipalkinto ja Sibeliuksen syntymäkotimitali sekä Pro Finlandia -mitali (2015).

Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana Korhonen aloitti syyskuussa 2016.