Urkuyö ja Aaria -festivaali on muutakin kuin urkumusiikkia

20.5.2022

Urkuyö ja Aaria -festivaali tarjoaa korkeatasoista taidemusiikkia pääkaupunkiseudulla koko kesän ajan

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit Espoossa varmistavat korkealaatuisen taidemusiikkitarjonnan pääkaupunkiseudulla myös kesäkuukausina. Kesän avaa Schubertin massiivinen orkesteri- ja kuoroteos, Messu Nro 6 Es-duuri. Päätöskonserttia vietetään elokuussa Händelin ja Bachin parissa osana Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlaviikkoa ja venetsialaisia. Väliin mahtuu Cardiffin laulukilpailun voittajan, ukrainalaisen Andrei Kymachin konsertti, suomalaisen “Ilona Irti” -monologioopperan kantaesitys, lied- ja pianomusiikkia sekä Notre Damen urkuri Vincent Dubois’in urkuilta. Ja paljon muuta.

Muutakin kuin urkumusiikkia

Urkuyö ja Aaria -festivaalin uuden taiteellisen johtajan, tenori Tuomas Katajalan kokoama ohjelmisto tuo festivaalille kansainvälisen tason huippuesiintyjiä. Pääasiallisena konserttipaikkana toimii Espoon tuomiokirkko, mutta ohjelmassa on paljon muutakin kuin urkumusiikkia. Franz Schubertin messun sekä urkukonserttien lisäksi festivaali tarjoaa muun muassa lied-iltoja, kuoroteoksia, suomalaisen monologioopperan kantaesityksen sekä pianotaitureita. Katajala esiintyy itse sekä avajaiskonsertissa että Schubertin Winterreise-laulusarjan solistina, joka esitetään Hans Zenderin harvemmin kuultuna tenorille ja orkesterille sovitettuna versiona.

–  Laulajista voisin nostaa esiin tähtisopraanomme Marjukka TepposenAurora Marthensin ja Kaija Saariahon Saarikoski-laulusarjan tulkitsevan Anu Komsin. Lisäksi pääsemme kuulemaan maailman suurimman laulukilpailun BBC Singer of the World  -kilpailun vuoden 2019 voittajaa, ukrainalaista baritonia Andrei Kymachia. Häneltä kuulemme mm. ukrainalaisten säveltäjien lauluja.

Orkestereista mukana ovat Tapiola Sinfonietta ja Lohjan kaupunginorkesteri sekä Suomalainen Barokkiorkesteri, joka tarjoaa huikaisevan päätöskonsertin venetsialaisten merkeissä viulisti Kreeta-Maria Kentalan johdolla. Päätöskonserttimme on osa Espoon 50-vuotisjuhlaviikkoa.

Kuoromusiikkia edustavat Tapiolan Kamarikuoro, Cantores Minores sekä Kansallisoopperan kuoro. Urkumusiikkia tarjoaa mm. ranskalainen virtuoosi Vincent Dubois, yksi Pariisin Notre Damen pääurkureista. 92-vuotias kapellimestari Jorma Panula vierailee festivaalillamme ja johtaa oman teoksensa Peltomiehen rukouksen. Festivaalilla konsertoivat myös pianistit Laura Mikkola, Pia VärriKirill Kozlovski, Hans-Otto Ehrström ja Iiro Rantala, joka konsertoi Duo Tiksoloiden kanssa. Kaikki konsertit ovat erilaisia, eli ei kannata jättää yhtään torstai-illan konserttia väliin, Katajala sanoo.

Avajaiskonsertti esitetään sekä Espoossa että Helsingissä 

Kesän konserttiohjelma käynnistyy Tapiolan kirkossa 2.6. mahtipontisella Franz Schubertin Es-duurin messulla sekä Intende Vocilla. Esiintyjinä toimivat sopraano Anu Komsi, altto Jenny Carlstedt, tenori Tuomas Katajala, tenori Johan Krogius ja basso Jussi Juola sekä Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kamarikuoro. Teosta johtaa kapellimestari Aapo Häkkinen. Sama konsertti toistetaan seuraavana päivänä 3.6. Helsingin Kallion kirkossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun festivaalin avajaiskonsertti nähdään myös Helsingissä.

– Schubertin viidelle solistille kirjoitettua vaikuttavaa Es-duurin messua esitetään Suomessa harvoin. Samoin kuin Intende Vocia, joka on kirjoitettu tenorille, orkesterille ja kuorolle. Halusimme, että mahdollisimman moni pääsee kuulemaan nämä ainutlaatuiset teokset autenttisessa kirkkoympäristössä. Valitsimme toiseksi konserttipaikaksi Kallion kirkon, joka on akustiikaltaan erinomaisesti soiva tila ja arkkitehtuurisesti upea ja vaikuttava kokonaisuus. Täydellinen paikka nauttia Schubertin elähdyttävän kaunista musiikkia, sanoo Katajala.

Yleisradio radioi Schubert -konsertin Kallion kirkosta suorana. Lähetys on kuunneltavissa YLE Radio 1:llä perjantaina 3.6. alkaen kello 19.

Uusi johtajakaksikko haluaa laajentaa konserttitarjontaa 

Katajala ja toiminnanjohtaja Jussi Merikanto luotsaavat tulevan kesän festivaalin yhdessä ensimmäistä kertaa. Muutaman edellisen kesän festivaalit ovat jääneet vaisuiksi koronapandemian takia, mutta nyt konsertteja päästään taas järjestämään paikan päällä olevalle yleisölle.

– Urkuyö ja Aarialla on pitkä historia, vuorossa on jo 37. festivaalikesä. Konserttisarjan elämyksellisyys ja laadukkuus puhuttelevat kauniissa Tuomiokirkon ympäristössä. Haaveilemme, että voisimme laajentaa konserttisarjaa myös kesäkauden ulkopuolelle ja tarjota vastaavia konserttielämyksiä yleisölle myös muualla Espoossa ja pääkaupunkiseudulla, Merikanto visioi.