Urkuyö ja Aaria

Urkuyö ja Aarian ainutlaatuisissa myöhäisillan konserteissa voit nauttia korkeatasoisesta ja monipuolisesta ohjelmasta koko kesän Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa (Espoon tuomiokirkko). Laulu-, urku-, kamari- ja orkesterimusiikin huippuesiintyjät luovat unohtumattomia elämyksiä tunnelmallisissa kesäilloissa historiallisen kulttuurimaiseman keskellä. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii pianisti ja kapellimestari Erkki Korhonen.

Suomen pisimpiin kuuluvaa kesätapahtumaa on järjestetty vuodesta 1986 ja 30-vuotisfestivaalia juhlittiin kesällä 2015. Vuosien aikana tapahtuma on kasvanut seurakunnan musiikkityön piirissä syntyneestä urkumusiikkisarjasta laajasti arvostetuksi monipuoliseksi musiikkifestivaaliksi, joka tunnetaan korkeatasoisista esiintyjistään. Urkuyö ja Aaria -festivaalin ohjelman perustana on taidemusiikki liedeistä ja urkumusiikista kirkkomusiikin suurteoksiin. Konserteissa on voinut lisäksi kuulla esiintyjiä kansanmusiikista tangoon ja jazziin, laadusta milloinkaan tinkimättä.

Urkuyö ja Aariassa on reilun 30 vuoden aikana esiintynyt yli 600 kansainvälistä ja kotimaista taiteilijaa ja kokoonpanoa, joista monet useamman kerran. Festivaalilla ovat esiintyneet muun muassa oopperalaulajat Soile Isokoski, Jorma Hynninen, Jaakko Ryhänen, Matti Salminen, Anu Komsi, Johanna Rusanen-Kartano, Lilli Paasikivi, Tommi Hakala, Monica Groop, Esa Ruuttunen, Tuomas Katajala, Dilbér ja Nicolai Gedda, urkurit Kalevi Kiviniemi, Ville Urponen, Jan Lehtola, Tapio Tiitu, Kari Jussila, Guy Bovet ja Simon Johnson sekä pianistit Ilkka Paananen, Ilmo Ranta, Paavali Jumppanen, Maija Weitz, Kristian Attila ja Tuula Hällström.

Kuoroista ja lauluyhtyeistä festivaalilla ovat esiintyneet mm. Tapiolan Kamarikuoro, Cantores Minores, Musiikkitalon Kuoro, Tapiolan kuoro, Candomino, Dominante, Uspenskin katedraalin mieskuoro, Key Ensemble, Lauluyhtye Rajaton ja Lumen valo ja orkestereista Tapiola Sinfonietta, Suomen kansallisoopperan orkesteri, Suomalainen barokkiorkesteri, Helsingin Barokkiorkesteri ja Lohjan kaupunginorkesteri. Lisäksi konserteissa on kuultu muun muassa harmonikkataiteilija Maria Kalaniemeä, pianisti Timo Alakotilaa, kitaristi Marzi Nymania (uruissa!), saksofonisti Juhani Aaltosta, Jukka Perkoa ja Sakari Kukkoa, tango-orkesteri Guardia Nuevaa ja Kaartin soittokunnan vaskiyhtyettä. Suomen eturivin taiteilijoiden lisäksi festivaali haluaa tuoda esiin myös nuoria lahjakkuuksia ja kilpailuvoittajia.

Festivaalin taiteelliset johtajat ovat kaikki olleet oman alansa huippuja. Festivaalin perustajan, urkuri ja dir. mus. Matti Vainion (1986–2005) visionääristä työtä jatkoivat kapellimestari ja säveltäjä Kari Tikka (2005–2011) ja kapellimestari ja kuoronjohtaja Hannu Norjanen (2011–2016). Syyskuussa 2016 festivaalin taiteellisena aloitti Suomen Kansallisoopperan pääjohtajanakin toiminut, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja, pianisti Erkki Korhonen.

Urkuyö ja Aaria -festivaali on tärkeä osa espoolaista kulttuurielämää ja koko Etelä-Suomen kesäistä musiikkitarjontaa tarjoten elämyksellisiä myöhäisillan konsertteja koko kesän ajan. Festivaali tekee taiteellista yhteistyötä useiden merkittävien kulttuuritoimijoiden kanssa, muun muassa Tapiola Sinfoniettan ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa. Espoon tuomiokirkon lisäksi festivaalin konsertteja on pidetty muun muassa Tapiolan kirkossa.

Festivaalin merkittävimmät tukijat ovat Espoon kaupunki, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Esbo svenska församling ja Espoon seurakuntayhtymä sekä Taiteen edistämiskeskus.

Urkuyö ja Aaria on Finland Festivalsin jäsen.

 

Lue kooste tapahtuman 30-v. historiasta:

Urkuyö ja Aaria 1986-2015

Urkuyö ja Aaria esiintyjät 1986-2015

 

Festivaalin järjestää Urkuyö ja Aaria ry.

Yhdistyksen hallitus

Puheenjohtaja
Marketta Kokkonen

Jäsenet

Tuula Antola (Espoon kaupunki)
Petri Koivusalo (Espoon tuomiokirkkoseurakunta)
Timo-Juhani Kyllönen
Heli Lampi (Espoon seurakuntayhtymä)
Markku Leskelä
Jukka Okkonen
Pålle Björklund, varajäsen

yhteydenotot: sihteeri Tiina Rissanen

etunimi.sukunimi(at)urkuyofestival.fi, puh. 050 500 2677

Share Button