Tuomas Katajala, tenori

Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajanakin toimiva tenori Tuomas Katajala on tällä hetkellä kansainvälisesti menestynein tenorimme maailmalla. Hän on vieraillut oopperarooleissa mm. Lontoon Royal Opera House Covent Gardenissa, Berliinin valtionoopperassa Unter den Lindenissä, Moskovan Bolshoi -teatterissa, Hampurin valtionoopperassa, Theatre an der Wienissä, Aix en Provencessa, Glyndebournessa, Tel Avivissa Israelissa, Berliinin Komische Operissa ja Seattlessa Yhdysvalloissa. Kotimaassa Katajala on laulanut säännöllisesti keskeisissä lyyrisen tenorin rooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että Savonlinnan Oopperajuhlilla vuodesta 2006 lähtien.

Hänen ohjelmistossaan on yli 100 oratoriota ja konserttiteosta. Oratorio- ja liedlaulajana Katajala on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla Euroopassa ja Japanissa, mm. Avery Fisher Hall New Yorkissa, Royal Albert Hall Lontoossa, Laeiszhalle Hampurissa, Salle Pleyel ja Cité de la Musique Pariisissa, La Folle Journee Tokiossa ja Accademia Nazionale di Santa Cecilia Roomassa.

Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Tugan Sokhievin, Matthias Pintscherin, Peter Schreierin, Vladimir Ashkenazyn, Esa-Pekka Salosen, Kent Naganon, Leif Segerstamin, Enrique Mazzolan, Sakari Oramon, Sir David Willcocksin, Mikko Franckin, Hannu Linnun ja Andrew Lawrence-Kingin kanssa.

Kaudella 2021-2022 Katajala esiintyy Don Ottavion roolisssa Mozartin Don Giovanni -produktiossa Moskovan Bolshoi -teatterissa, Hoffegutin roolissa Braunfelsin Die Vögel -produktiossa Strasbourgin Opera National du Rhin:ssa, joka on samlla Ranskan kantaesitys, yheistyössä Arte TV:n kanssa. Lisäksi hän esiintyy Tampereella Mozartin Taikahuilussa Taminon roolissa, sekä laulaa solistina mm. Roomassa Accademia Nazionale di Santa Ceciciliassa Alfred Schnittken Faustin Kantatessa, kapellimestarina Antonio Pappano.

Katajalalle on myönnetty Karita Mattila- ja Martti Talvela palkinnot, Sibeliuksen Syntymäkotimitali, Benjamino Cigli -palkinto, sekä hänet valittiin vuoden miessolistiksi Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyssä klassisen musiikin Aino -gaalassa. Hän on on esiintynyt solistina eri levy-yhtiöiden tuotannoissa, mm. Naxos, Bis, Ondine ja Alba. Tuorein levytys viime vuodelta on Beethovenin 9. Sinfonia Malmön Sinfoniaorkesterin kanssa Ondine -yhtiölle, kapellimestarina Robert Trevino.

Kuva: Heikki Tuuli