Lilli Paasikivi, mezzosopraano

Oopperalaulaja Lilli Paasikivi tunnetaan todellisena kulttuurin moniottelijana; ooppera- ja konserttilaulajana, oopperan taiteellisena johtajana, festivaalijohtajana, luennoitsijana, esiintymisvalmentajana sekä kulttuurialan asiantuntijana.

Hän kuului Suomen kansallisoopperan solistikuntaan vuosina 1998-2013 ja on tehnyt sen rinnalla merkittävän kansainvälisen uran esiintyen monien merkittävien orkestereiden, mm. New Yorkin, Los Angelesin, Wienin ja Berliinin Filharmonikoiden, sekä London Symphony Orchestran ja Ranskan kansallisorkesterin solistina. Hänen oopperaohjelmistoonsa kuuluu useita äänityyppinsä keskeisiä rooleja romanttisesta ohjelmistosta oman aikamme musiikkiin. Pariisin Châtelet- teatterissa hän lauloi Kaija Saariahon Kaukainen rakkaus- oopperassa, Aix-en-Provencen musiikkijuhlilla hän esiintyi Toshio Hosokawan Hanjo-oopperan kantaesityksessä sekä Sir Simon Rattlen ja Berliinin filharmonikoiden Ring -projektissa Frickan roolissa. Frickan roolia hän on laulanut myös Hampurin valtionoopperassa ja Suomen Kansallisoopperassa. Hän on kantaesittänyt mm. Aulis Sallisen Kuningas Lear – oopperassa Cordelian roolin ja viimeisimpänä Eeva Konnun Armi- oopperan nimiroolin, esittäene legendaarista Marimekko-brändin perustajaa, designikonia Armi Ratiaa. Konserttiareenoilla Paasikivi on esittänyt laajasti mm. Mahlerin sinfonioiden alttosooloja, laulusarjoja, sekä oratorioita, passioita ja sielunmessuja.

Paasikivi työskenteli Suomen kansallisoopperan taiteellisena johtajana vuosina 2013-2023. Taiteellisen sisältösuunnittelun rinnalla hän uudisti rohkeasti oopperan toimintaa. Paasikiven lanseeraamiin erityisprojekteihin lukeutuvat mm. pitkäaikainen Opera Beyond -projekti, joka tutkii uusien teknologisten mahdollisuuksien soveltamista oopperassa ja baletissa.

Lokakuussa 2024 Paasikivi aloittaa maineikkaan itävaltalaisen Bregenzin festivaalin intendenttinä.

Paasikivelle on myönnetty useita kunniamerkkejä tunnustuksena taiteellisista ansioista, sekä työstään kulttuurialan johtotehtävissä. Vuonna 2008 Paasikivelle myönnettiin Pro Finlandia- mitali, vuonna 2017 Suomen Leijonan komentajamerkki ja 2021 Helsinki -mitali.