Jaakko Kortekangas, baritoni

Jaakko Kortekankaan ura laulajana ja näyttämötaiteilijana on jatkunut keskeytyksettä jo 40 vuotta. Hän on esiintynyt useimmissa Euroopan maissa sekä USA:ssa, Meksikossa, Singaporessa ja Japanissa. Ennen ryhtymistään freelanceriksi vuonna 1999 hän kuului 10 vuotta Freiburgin oopperan taiteilijakuntaan Saksassa.

Lappeenrannan laulukilpailun vuoden 1989 voittaja Jaakko Kortekangas on kysytty esiintyjä myös Suomessa, jonka Kansallisoopperassa hän on vieraillut yli 40 roolissa. Viime vuosien rooleja ovat olleet mm. Verdin La Traviatan Germont ja Puccinin Madama Butterflyn Sharpless. Vuonna 2019 hän lauloi Mexico Cityssä Jaufré Rudel’in roolin Kaija Saariahon oopperassa L’amour de loin.

Kortekangas on kantaesittänyt lukuisten suomalaissäveltäjien, kuten Kalevi Aho, Jouni Kaipainen, Jukka Linkola, Tapani Länsiö, Einojuhani Rautavaara ja Aulis Sallinen, teoksia. Hän esiintyy oopperan ohella konserttilaulajana keskeisenä ohjelmistonaan Schubertin laulusarjat Die schöne Müllerin ja Winterreise. Kortekankaan lukuisista levytyksistä mainittakoon Erkki Melartinin lauluista koostuva cd Nuori Psyyke pianisti Ilkka Paanasen kanssa sekä nimiosa Robert Schumannin teoksessa Faust-Szenen (Naxos) Varsovan Philharmonian kanssa.

Jaakko Kortekangas toimii nykyisin Suomen Kansallisoopperan taiteellisena suunnittelupäällikkönä.

Kuvaaja: Timo Mokkila