Esa Pietilä, saksofoni

Esa Pietilä on kansainvälisesti arvostettu saksofonisti ja säveltäjä. Vaikka hänet tunnetaan laajasta työstään nykymusiikin ja jazzin parissa, hän ylittää rajoja, luoden musiikkia ilman tyylillisiä rajoituksia.

Pietilä on säveltänyt laajasti orkestereille, kamariyhtyeille ja solisteille. Merkittäviä sävellyksiä ovat Graffiti Play, joka sai kantaesityksensä Avanti! -kamariorkesterin kanssa vuonna 2014, sekä Blazing Frames, joka kantaesitettiin Kamus Kvartetin kanssa vuonna 2018, ja Saturn, joka sai kantaesityksensä urkuri Pétur Sakarin kanssa vuonna 2020.

Hän on esiintynyt solistina useiden huippuorkestereiden kanssa, mukaan lukien Kuopion kaupunginorkesteri, Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Saimaa Sinfonietta. Pietilä on tehnyt yhteistyötä johtavien säveltäjien, kapellimestarien ja muusikoiden kanssa, kuten Esa-Pekka Salonen (kapellimestari), Pekka Kuusisto (viulisti) ja Magnus Lindberg (säveltäjä).

Hän myös säveltää ja soittaa saksofonia useissa arvostetuissa modernin jazzin yhtyeissä, kuten Sonic Decode, Liberty Ship ja Esa Pietilä Trio, ja esittää improvisoituja soolokonsertteja, joissa kuuluu vilkas mielikuvitus ja etsivä mieli.

Muut projektit ovat vaikeammin luokiteltavissa. Duo urkuri Pétur Sakarin kanssa esittelee improvisaatioita Bachin, Astor Piazzollan ja Pietilän omien sävellysten rinnalla. Duo Kujala – Pietilä Treatment harmonikkataiteilija ja säveltäjä Veli Kujalan kanssa sulauttaa yhteen live-elektroniikkaa, sävellettyä musiikkia ja improvisaatiota. Hänen työssään Kamus ja Skatta jousivartettien kanssa yhdistyvät jousisoittimet ja saksofoni.