Eero Saunamäki, nokkahuilu

Eero Saunamäki on Suomen tunnetuin nokkahuilisti, joka on esiintynyt yli kymmenen suomalaisen sinfoniaorkesterin solistina. Hän on myös saksofonisti, laulaja ja orkesterinjohtaja ja toimii opettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Tasavallan presidentin edustusorkesterissa Kaartin soittokunnassa Saunamäki on työskennellyt lähes 20 vuoden ajan. Vanhan musiikin festivaali BRQ Vantaan päätuottajana hän aloitti viime lokakuussa.

Nokkahuilusolistina Saunamäki on tehnyt yhteistyötä useiden huippukapellimestarien, kuten John Storgårdsin ja Dima Slobodenioukin kanssa. Hän on kantaesittänyt yli 40 teosta, joista tärkeimpinä mainittakoon Kalevi Ahon (v. 2021), Jouni Hirvelän (v. 2018), Jukka Tiensuun (v. 2017) ja Juha Piston (v. 2011) nokkahuilukonsertot. Kansainvälinen levy-yhtiö BIS julkaisi äänitteen Ahon konsertosta syyskuussa 2023. Saunamäki on toiminut Lapin kamariorkesterin koululaiskonserttisarjojen liiderinä ja keväällä 2023 hän teki kapellimestaridebyyttinsä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa. Saunamäki on myös toiminut sinfoniaorkestereiden avustajana molemmilla soittimillaan.

Eero Saunamäki on aktiivinen kamarimuusikko, joka on esiintynyt monipuolisesti niin suomalaisilla festivaaleilla kuin ulkomaillakin. Saksofonikvartetti Aavassa hän soittaa baritonisaksofonia ja sen lisäksi Saunamäki tekee yhteistyötä monien muusikoiden kanssa nokkahuilistina. Rytmimusiikin parissa Saunamäki työskentelee mm. Linnan juhlista tutun Kaartin Combon kanssa sekä muissa kokoonpanoissa laulajana ja saksofonistina.

Saunamäen nokkahuilunsoittoa kuullaan elokuvissa, tietokonepelissä sekä Saunamäen YouTube-kanavalla, josta löytyy myös paljon lisätietoa nokkahuilusta ja muusikon elämästä. Saunamäki on Suomen nokkahuiluseuran perustajajäsen ja hän toimi seuran puheenjohtajana 15 vuoden ajan.

Eero Saunamäki opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010 suoritettuaan molemmista instrumenteistaan diplomitutkinnot. Saunamäki on myös osallistunut lukuisille ulkomaisille mestarikursseille opettajinaan mm. professorit Dan Laurin ja Claude Delangle. Kasvatustieteen cum laude -opinnot Saunamäki suoritti Helsingin yliopistossa ja rytmimusiikkia hän opiskelee Pop & Jazz Konservatoriossa. Saunamäen muusikon uraa ovat tukeneet lukuisat säätiöt ja rahastot. Taike myönsi Saunamäelle valtion taiteilja-apurahan vuodelle 2024 ja Suomen kulttuurirahasto vuosille 2025 ja 2026.