Kära vänner av musik,

I dessa utmanande och oroliga tider behöver vi skönhet, samhörighet och glädje mer än någonsin. Det är just detta vi vill ge er genom våra sommarkonserter i Esbo domkyrka och dess fina gamla miljö. Här bjuder vi på intima lied-konserter och framföranden av orkestergäster, körer och internationella toppartister.

I centrum för sommarens program står tonsättaren Franz Schubert, en av romantikens främsta namn. I öppningskonserten hör vi Schuberts sakrala mässa i Ess-dur samt ett mindre verk, Intende voci, för tenor och kör. Också Winterreise, älskad sångserie för tenor och orkester, står på programmet.

Det andra huvudtemat är kvinnan i rollen som tonsättare och musiker. Vi hör bl.a. musik av Alma Mahler och Clara Schumann samt Kaija Saariaho som firar 70-års konstnärsjubileum. Leena Lehtolainens libretto i Timo-Juhani Kyllönens monologopera ”Ilona irti” handlar om kvinnans ställning i samhället.

Jag hoppas att våra konserter skänker er livgivande ögonblick av tröst och styrka. Utan gemenskap och samverkan skulle inte konsten vara så betydelsefull och upplyftande.

Hjärtligt välkommen!

Tuomas Katajala
Konstnärliga ledaren
Festivalen Orgelnatt och Aria
Esbo