Salminen Matti

Basso Matti Salminen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Helsingissä ja jatkoi opintojaan Luigi Riccin johdolla Roomassa sekä Düsseldorfissa. Hän liittyi Suomen Kansallisoopperan kuoroon ja eteni pikkuroolien kautta viralliseen solistidebyyttiinsä vuonna 1966. Vuonna 1969, vain 25-vuotiaana, Salminen esiintyi ensimmäistä kertaa Filipin roolissa Verdin oopperassa Don Carlos Kansallisoopperassa, minkä jälkeen hän on tehnyt menestyksekkäästi uraa etenkin saksalaisella kielialueella.

Vuonna 1972 hänet kiinnitettiin Kölnin ja Zürichin oopperatalojen solistikuntaan. Vuonna 1973 hän esiintyi Fafnerina Wagnerin Ringissä Milanon La Scalassa. New Yorkin Metropolitan-oopperassa hän teki debyyttinsä kuningas Markena vuonna 1981. Hän kantaesitti Aulis Sallisen oopperan Kuningas Lear nimiroolin vuonna 2000 ja nimenomaisesti hänelle sävelletyn Einojuhani Rautavaaran oopperan Rasputin nimiroolin vuonna 2003, molemmat Kansallisoopperassa.

Salminen vieraili Bayreuthin musiikkijuhlilla ensimmäistä kertaa vuonna 1976 ja esiintyi siellä säännöllisesti vuosina 1976–1988. Hänen roolejaan Bayreuthissa ovat olleet Daland (Lentävä hollantilainen), Landgraf (Tannhäuser), Titurel (Parsifal), kuningas Marke (Tristan ja Isolde) sekä Ringin bassoroolit.

Hän on myös esiintynyt menestyksekkäästi mm. Covent Gardenissa Lontoossa, Pariisin kansallisoopperassa, Alankomaiden kansallisoopperassa Amsterdamissa, Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Chicagossa, Los Angelesissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Hänen ohjelmistoonsa kuuluvat keskeiset bassoroolit mm. Mozartin, Verdin, Wagnerin, Glinkan ja Musorgskin tuotannossa. Hän on niin ikään esiintynyt konserttisolistina eri puolilla maailmaa johtavien orkesterien ja kapellimestarien kanssa.

Esiintyy:
24.–28.8. Ludwig van Beethoven: Fidelio