Nykänen Markus

Tenori Markus Nykänen aloitti musiikinopiskelun Espoossa Musikinstitutet Kungsvägenissä. Hän on opiskellut Susanna Ekenin, Petri Lindroosin, Margareta Haverinen-Brandtin, Sherman

Lowen, Mariella Devian, Vittorio Terranovan, Kiri te Kanawan, Thomas Allenin, Tom Krausen ja Rita Ahosen johdolla. Tällä hetkellä Markuksen taiteellinen valmentaja on Daniel Sarge.

Vuodet 2006–2012 hän työskenteli näyttelijänä ja musikaalilaulajana, debytoiden Teatteri Viiruksessa ja jatkaen Klockriketeaternissa, Wasa Teaterissa ja Svenska Teaternissa. 2009–2012 hän oli improvisaatioteatteriryhmä Stjärnfallin jäsen.

Markuksen ensirooli oopperalavalla oli Azael Debussy’n L’enfant prodiguen tuotannossa Raaseporissa. Kesällä 2012 hän esiintyi Marco Tarallin nykyooppera Nurin kantaesityksessä Festival della Valle d’Itriassa.

Vuodesta 2012 vuoteen 2014 Markus Nykänen osallistui Theater Baselin nuorten taiteilijoiden ohjelmaan ”OperAvenir” laulaen Mengonen roolin Haydnin Lo spezialessa, Giudicen Verdin Naamiohuveissa, Garden Massenet’n Manonissa, Knusperhexen Humperdinckin Hannussa ja Kertussa, Spolettan Puccinin Toscassa, Triquet’n Tshaikovskin Jevgeni Oneginissa, Die Sonnen Purcellin Intialaisessa kuningattaressa ja oli tenorisolisti Calixto Bieiton tuotannossa De rerum natura Händelin musiikkiin.

Markus oli vierailevan taiteilijan kiinnityksellä Theater Baselissa kaudella 2014/2015 Cassion roolissa Verdin Otellossa. Kaudella 2015/2016 Markus esiintyi Hampurin Valtionoopperassa Troijalaisten Iopaksena Kent Naganon johdolla ja Carmenissa Remendadona. Hän lauloi Indigo -oopperan kantaesityksessä Kansallisoopperassa 2016.

Viime kaudella hän palasi Cassion rooliin Hampurin Valtionoopperassa, ja lauloi Tybalt  Romeossa ja Juliassa sekä  Malcolmin Macbethissä Opera Baselissa. Tulevia rooleja: Alfredo La Traviatassa Kansallisoopperassa.

Esiintyy:
24.–28.8. Ludwig van Beethoven: Fidelio