Ville Matvejeff

Ville Matvejeff (s. 1986) on vakiinnuttanut asemansa laaja-alaisena muusikkona sekä yhtenä Suomen menestyneimmistä nuoren polven kapellimestareista. Sibelius-Akatemiassa (MuM) ja Espoon musiikkiopistossa opiskellut Matvejeff aloitti tammikuussa 2014 Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina ja syyskuusta 2019 lähtien hän on toiminut Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisena johtajana.

Matvejeffin merkittävimpiin kapellimestarivierailuihin kuuluvat esiintymiset mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterin, Duisburger Philharmonikerin, Orchestre Philharmonique de Luxembourgin, Slovenian radio-orkesterin, Viron kansallisen sinfoniaorkesterin ja Sonderjyllands Symfoniorkesterin johdossa. Hän on johtanut myös mm. Dala Sinfoniettaa (Vinterfest), Ulster Orchestraa, Uppsalan kamariorkesteria ja debytoi keväällä 2021 Göteborgin oopperan uuden ”Don Giovanni” –tuotannon kapellimestarina ja on johtanut melkein kaikkia suomalaisorkestereita. Erityisesti oopperan parissa viihtyvän Matvejeffin ohjelmistoon kuuluu yli 60 näyttämöteosta, joiden joukossa lukuisia moderneja ja kantaesitysoopperoita. 

Matvejeff voitti Helmi Vesa -pianokilpailun vuonna 2005 ja sai 3. palkinnon Jyväskylän pianokilpailussa vuonna 2007. Monipuolinen muusikko on tullut tunnetuksi myös mielenkiintoisena säveltäjänä, jolla on laulajataustansa vuoksi erityinen suhde vokaalimusiikkiin. Hän herätti huomiota jo varhaisilla teoksillaan ”Enkeli” (2004, kamarikuoro EMO Ensemblelle) ja ”Seaside Rendezvous” (2006, Suomalaisen Kamariorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen tilaus). Läpimurtonsa säveltäjänä hän teki kaudella 2009–10 teoksillaan ”Il Principe Dei Dolori” (Helsingin juhlaviikot) ja ”Ad Astra” (YLE:n tilausteos). YLE:n tilaama ”Viulukonsertto” oli ensimmäinen orkesterikantaesitys uudessa Helsingin Musiikkitalossa Petri Aarnion, RSO:n ja Osmo Vänskän esittämänä syyskuussa 2011. Loppuvuonna 2013 julkaistiin arvostelumenestystä saavuttanut orkesteriteosten levytys Turun filharmonisen orkesterin kanssa Alba Records-levymerkillä.

Esiintyy:
10.6. Matvejeff & Katajala & Tapiola Sinfonietta