Luttinen Sami

Basso Sami Luttinen opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Sauli Tiilikainen ja Jaakko Ryhänen. Hänen uransa käynnistyi Timo Mustakallio -laulukilpailun voitolla vuonna 1993. Samana vuonna Luttinen myös debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla. Luttinen oli 1995-97 kiinnitettynä Kielin oopperaan Saksassa, ja vuodesta 1997 hän on kuulunut Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinin solistikuntaan.

Vuonna 2000 Luttinen debytoi Suomen Kansallisoopperassa W. A. Mozartin Don Giovannissa sekä Milanon La Scalassa Richard Straussin Ariadne auf Naxos -oopperassa, jonka johti Giuseppe Sinopoli. Hän palasi La Scalaan 2003 R. Straussin Rosenkavalierissa Jeffrey Taten johdolla. Vuonna 2006 Luttinen debytoi Baijerin Valtionoopperassa ja 2008 hän palasi Müncheniin Hans Werner Henzen Bassaridien näyttämöllisessä ensiesityksessä.

Luttisen tärkeimpiin oopperarooleihin kuuluvat Seneca (Poppean kruunaus), Leporello & Komtuuri (Don Giovanni), Sarastro (Taikahuilu), Rocco (Fidelio), Basilio (Sevillan parturi), Ramfis (Aida), Filip II & Inkvisiittori (Don Carlos), Gremin (Jevgeni Onegin), Pimen (Boris Godunov), Méphistophélès (Faust), Fasolt & Fafner (Reininkulta / Siegfried), Hunding (Valkyyria), Hagen (Jumalten tuho), Gurnemanz (Parsifal), Tohtori (Wozzeck) sekä Claggart (Billy Budd).

Luttinen on tehnyt lukuisia radionauhoituksia ja hän on mukana kahdella Deutsche Grammophonin julkaisemalla R. Straussin oopperan kokonaislevytyksellä (Ariadne auf Naxos ja Friedenstag), jotka johtaa Giuseppe Sinopoli. Hän on myös levyttänyt Altarus –levymerkille Samuil Feinbergin lauluja bassolle.

Oopperan ohella Luttinen esiintyy konserttisolistina ympäri Eurooppaa sekä monipuolisena liedlaulajana, jolloin hänen ohjelmistonsa koostuu klassisen saksalaisen liedin lisäksi pohjoismaisesta, venäläisestä ja ranskalaisesta laulumusiikista. 2019 ilmestyi hänen ensimmäinen soololevynsä Songs of Late Summer, joka sisältää Yrjö Kilpisen ja Mikko Heiniön laulusarjat.

Esiintyy:
12.8. Liedin vuodenajat

24.–28.8. Ludwig van Beethoven: Fidelio