Fidelio-esitykset toteutetaan voimassaolevia turvallisuusohjeita noudattaen. Katsomossa on 2 metrin turvavälit, katsomo on jaettu 25 henkilön lohkoihin ja yleisön edellytetään käyttävän kasvomaskia. Ennakkotiedoista poiketen esityksessä ei ole väliaikaa eikä teosesittelyjä. Lue saapumisohjeet ja lisätiedot järjestelyistä Tapiolan Sinfoniettan verkkosivuilta. (Päivitetty 19.8.2021)
 
 
Mielipidevanki. Salassapito. Erikoistuomioistuin. Ruumiintarkastus. Seuranta. Käyttäjätieto. Toimeenpano. Voimankäyttö. Erikoisjoukot. Sotateollisuus. Trolli. Valtiokoneisto. Manipulointi. Virkapäätös. Vapaudenriisto. Fake news. Rajatarkastus. Käännytys. Turvallisuuspalvelu. Tietovuoto. Tiesulku. Viranomaisväkivalta.

Mustia sanoja, kuin tumma pilvi taivaanrannassa. Minne menet maailma?
 

Fidelio on suuri rakkauden, toivon ja vapauden ylistyslaulu.

Tällä hetkellä maailma on jälleen epävarmuuden tilassa. Tilannetta on tullut ennestään vaikeuttamaan maailman laajuinen pandemia. Fidelion tarina iskeekin kipeästi omaan aikaamme, uutislähetyksen tavoin.

Yli kaksisataa vuotta sitten sävelletyn teoksen tarina on ajaton kuvaus vallan käytöstä ja väärinkäytöstä. Itse esitys luottaa kuitenkin ihmiseen ja viisauteen; keskiössä seisoo Sami Luttisen esittämä vanginvartija Rocco. Ansiokkaan uran tehnyt kapellimestari Okko Kamu johtaa Tapiola Sinfoniettaa, Urkuyö ja Aarian festivaalikuoroa ja maamme parhaimmistoon lukeutuvaa solistikaartia.

Fidelio on tyypiltään ns. pelastusooppera, jossa romanttinen rakkaus ja sankaruus ovat usein keskeisellä sijalla. Beethoven on kuitenkin nostanut asetelman yleispätevälle, demokraattisia ihanteita korostavalle tasolle.

Elämme aikaa, jossa mielipiteet muuttuvat totuudeksi ja totuuden vastustaminen kysyy rohkeutta. Fidelio kertoo juuri tästä: rohkeudesta, siviilirohkeudesta. Se kertoo siitä, miten itse kukin meistä voi vastustaa meihin kohdistuvaa mielivaltaista vallankäyttöä.

Uhrautuvan rakkauden avulla oikeus lopulta voittaa, yhdistyen ihmisten tasa-arvoon ja inhimilliseen vapauteen kauniilla ja merkityksiä luovalla ja syventävällä tavalla. Siksi Fidelio kertoo myös toivosta ja valosta.

Lataa sähköinen käsiohjelma tästä.
 
Okko Kamu, kapellimestari
Erik Söderblom, ohjaus

Don Fernando, Ilkka Vihavainen
Don Pizzarro, Rolf Broman
Florestan, Jussi Myllys
Leonore, Silja Aalto
Rocco, Sami Luttinen
Marzeline, Saara Kiiveri
Jaquino, Johan Krogius
1. vanki, Ilmari Leisma
2. vanki, Henri Uusitalo
 
Urkuyö ja Aarian festivaalikuoro
Tapiola Sinfonietta
 
Valosuunnittelu: Jarkko Lievonen
Pukusuunnittelu: Elina Vättö
Lavastussuunnittelu: Erik Söderblom
Libretto: Josef Sonnleithner (pohjautuu Jean-Nicolas Bouillyn tekstiin)

Ti 24.8. klo 19
To 26.8. klo 19
La 28.8. klo 16
Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali
 
Liput 25–79 € + tilausmaksut (alk. 1 € www.lippu.fi)
Tapiolasaliin myydään yhden ja kahden hengen paikkoja.
Mikäli tapahtuma joudutaan peruuttamaan, lippurahat hyvitetään.
Lisätietoja lipunmyynnistä tästä.
 
Fidelio-ooppera on Urkuyö ja Aaria -festivaalin, Tapiola Sinfoniettan ja Espoon Kaupunginteatterin yhteistuotanto.