TO 4.7.2024 KLO 21:00
Wesendonck Lieder – Tukahdutettu rakkaus

Liput 35 / 30 / 15 €
Eläkeläiset, työttömät ja varusmiehet 32 / 27 / 15 €
Opiskelijat ja alle 18-vuotiaat 15 €
+ tilausmaksut (alk. 1,50 € / tilaus)

Myynnissä Lippu.fi ja ovelta 1,5 h ennen konserttia

Osta lippu

Helena Juntunen, sopraano
Jousikvartetti:
Elias Nyman, viulu

Elias Lassfolk, viulu
Valerie Lassfolk, alttoviulu
Annika Valkeajoki, sello 

Richard Wagnerin sydämeen käyvät liedit Mathilde Wesendonckin runoihin ovat yhdessä Siegfried Idyllin kanssa Wagnerin kaksi yleisimmin esitettyä teosta säveltäjän oopperakirjallisuuden ulkopuolelta. On sanottu, että Wagnerin musiikin ja Mathilden runouden synteesi on heidän keskeneräisestä suhteestaan syntynyt mestariteos. Kappaleet itsessään ovat omaelämäkerrallisia kertomuksia tukahdutetusta rakkaudesta, joka saavuttaa liiton vain musiikissa.

Ranskalainen säveltäjä Christophe Looten kirjoitti transkription Wagnerin Wesendonck liedeistä lauluäänelle ja jousikvartetille, joka sai ensiesityksensä Pariisin Théâtre des Champs-Élyséessä vuonna 2015. Tämä ainutlaatuinen versio saa nyt ensiesityksensä Suomessa.

Mathilde Wesendonckin ihailun kohteisiin lukeutui myös Johannes Brahms, jonka kanssa hän ystävystyi Zürichissä vuonna 1866 tämän käytyä useita kertoja konsertoimassa kaupungissa mm. Otto Wesendonckin järjestämänä. Mathilde ehdotteli Brahmsille majoittumista samaisessa Zürichin Engessä sijaitsevassa Villa Wesendonckin pihan mökissä, jossa Richard Wagner aiemmin asui, mutta tämä torjui tarjoukset. Brahms kuitenkin vieraili Wesendonckeilla useita kertoja, ja kirjeenvaihto heidän välillään jatkui seitsemän vuoden ajan.

Brahmsin kolmesta julkaistusta jousikvartetosta kaksi ensimmäistä julkaistiin yhdessä opuksena 51 vuonna 1873. Hän omisti ne ystävälleen kirurgi Theodor Billrothille, joka oli myös lahjakas pianisti ja viulisti sekä Wesendonckien ystävä. Jousikvartetto oli sinfonian tavoin Brahmsin mielestä niin suuri vuori kiivettäväksi, että vanhojen mestarien varjossa hän vitkutteli ensimmäisten mielestään julkaisukelpoisten tuotostensa kanssa nelikymppiseksi asti ja oli hylännyt siihen mennessä ainakin 20 kvartettotekelettään. Brahms lähetti muun lähipiirinsä ohella Billrothille keskeneräisiä teoksiaan arvioitavaksi ja koe-esitytti hänellä usein kamariteoksiaan ennen niiden kantaesitystä ja julkaisua. Billrothista tuli myös tärkeä Brahmsin puolestapuhuja ”romantikkojen sodassa” Lisztin ja Wagnerin piirejä vastaan, joskin Brahms vihamielisyyksistä huolimatta arvosti Wagnerin teoksia loppuun asti.

Espoon tuomiokirkko
Kirkkopuisto 5, 02770 Espoo

Ohjelma

Johannes Brahms (1833-1897):
Jousikvartetto Nro 1 c-molli, op.51 nro 1
1. Allegro
2. Romanze: Poco adagio
3. Allegretto molto moderato e comodo
4. Allegro

Richard Wagner (1813-1883):
Wesendonck lieder (sovitus jousikvartetille ja lauluäänelle (Christophe Looten))
1.Der Engel (Enkeli), Säv. 1857
2. Stehe still! (Seisahdu!), Säv. 1858
3. Im Treibhaus – Studie zu Tristan und Isolde (Kasvihuoneessa), Säv. 1858
4. Schmerzen (Tuskia), Säv. 1857
5. Träume – Studie zu Tristan und Isolde (Haaveita),  Säv. 1857

Taiteilijat