Kiiveri Saara

Saara Kiiveri valmistui Sibelius-Akatemian maisteriopinnoista toukokuussa 2016 Monica Groopin johdolla. Hän aloitti oopperakoulutuksessa syksyllä 2013 ja on täydentänyt opintojaan Ritva-Liisa Korhosen ja Anu Komsin johdolla sekä Ilmo Rannan lied –ohjauksessa. Sittemmin Saara on jatkanut lauluopintojaan mm. Johanna Rusanen-Kartanon sekä Jaakko Ryhäsen johdolla. Näiden lisäksi hän on osallistunut mm. Irina Gavrilovicin, Soile Isokosken, Edda Moserin, Kalle Kanttilan & Monika Hauswalterin, Olga Mykytenkon, Peter Bernen, Wilma Vernocchin, Franz Lukasovskyn ja Udo Reinemanin mestarikursseille. Vuosina 2010-2014 hän opiskeli Helsingin Metropolia ammattikorkeakoulussa muusikko linjalla opettajaan Seppo Ruohonen. Saara on valmistunut musiikkipedagogiksi Oulun seudun ammattikorkeakoulusta jouluna 2009 Airi Tokolan johdolla ja tehnyt oopperan erikoistumisopinnot keväällä 2010. Kevätlukukauden 2008 hän oli vaihto-opiskelijana Luganossa, Sveitsissä, opettajanaan professori Monica Trini (Conservatorio della Svizzera Italiana).

Saara Kiiverin oopperarooleja ovat olleet Lenore (Pacius: Die Loreley), Donna Elvira (Mozart: Don Giovanni), Fiordiligi (Mozart: Cosi fan tutte) sekä Pamina ja Ensimmäinen Nainen (Mozart: Taikahuilu), Madama Cortese (Rossini: Il viaggo a Reims), La Princesse (M. Ravel: L’enfant et les sortilèges), Tina Modotti (Kalevi Aho: Frida y Diego /kantaesitys) ja Peg (Riikka Talvitie: The Judge’s wife -kamariooppera /kantaesitys).

Saara debytoi Suomen Kansallisoopperan päänäyttämöllä Mozartin Taikahuilun Ensimmäisen naisen roolissa sekä Kirmo Lintisen Koodi ilolle -konsertin (kantaesitys) solistina syksyllä 2017. Keväästä 2016 asti Saara on esiintynyt Kansallisoopperan lapsille ja nuorille suunnatuissa oopperoissa: Minioopperat Taikahuilu (2016), Sevillan parturi (2017), Tuhkimo (2018) ja Carmen (2019) ovat sovitettu kahdelle solistille, kitaralle ja huilulle. Näiden lisäksi Saara on esiintynyt myös Kansallisoopperan kiertävässä koululaisoopperassa Ihmepoika A (2017-2018) ja kantaesitti koululaisoopperan Djurens planet (2019) sekä nuorten säveltämän Aikalisä -oopperan (2016). Syksyllä 2019 Saara sai vakituisen kiinnityksen Kansallisoopperaan.

Mainittakoon myös, että Saara konsertoi Moskovan Suomen Suurlähetystössä 2019 ja että hän on esiintynyt Kuhmon kamarimuusiikki festivaaleilla kesinä 2017 ja 2018. Saara on laulanut Viivi Helisalon Red Day -sävellyksen kantaesityksessä Helsingin Kaupunginorkesterin solistina 2014 sekä Jean Sibeliuksen Promootiokantaatissa (1894) Ylioppilaskunnan soittajien ja Akateeminen laulu –kuoron solistina 2015. Näiden lisäksi hän on konsertoinut paljon lied- ja kamarimuusiikkikokoonpanoilla ja ollut mukana myös erilaisissa musikaali- ja teatteriproduktioissa.

Saara sai toisen palkinnon Kangasniemen laulukilpailuissa kesällä 2015.

Saaran opintoja ja taiteellista työskentelyä ovat tukeneet Pro Musica Säätiö, Jenny ja Antti Wihurin Rahasto, Martin Wegeliuksen Muistosäätiö, Sibelius-Akatemian Tukisäätiön Tauno Pylkkäsen rahasto, Oopperakoulutuksen Kummit Ry sekä Helsingin Svenska Teatern.

Esiintyy:
24.–28.8. Ludwig van Beethoven: Fidelio