Kesän 2024 ohjelmisto on julkaistu! – Taiteellisen johtajan tervehdys

8.3.2024

Taiteellinen johtaja Tuomas Katajala kertoo nostoja kesän 2024 Urkuyö ja Aaria -festivaalin ohjelmistosta:

– Olen halunnut edelleen kirkastaa festivaalin ydintä monipuolisena, yllättävänä ja tunnetasolla puhuttelevana konserttisarjana, jonka punaisena lankana kulkee rakkaus laulumusiikkiin sen monine ilmentymineen.

Kesän pääteoksina avajaiskonsertin Händelin Messias ja päätöskonsertin Kuningas on kuollut! -teoskokonaisuus ovat eräänlaisia peilikuvia toisilleen. Messias on täynnä valoa ja toivoa, kun taas Peter Maxwell Daviesin hullun kuninkaan monologit yhdistettynä Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartettoon väläyttelevät ajankohtaisestikin mietityttäviä näkyjä ympäröiviin ilmiöihin. Halusin tutkia teosten ulottuvuuksia dramatisoinnin avulla ja olen kiitollinen, että sain jatkaa yhteistyötä viime kesän kiitetyn Kuovijoki -oopperan ohjaajan, huippulahjakkaan ja syvällisesti ajattelevan Aleksi Barrièren ja hänen taiteilijakollektiivinsa kanssa. Molempien teosten esiintyjät ovat kansainvälisesti arvostettuja taiteilijoita.

Kesällä 2024 festivaalille saapuu jälleen korkeatasoisia kansainvälisiä artisteja. Maailmankuulu English Chamber Orchestra Ensemble syventyy Chaussonin ja Mozartin kamarikonserttojen hienostuneeseen maailmaan. Grammy-palkittu virolainen huippukuoro Vox Clamantis luo meditatiivisen konserttikokemuksen Arvo Pärtin musiikin ympärille kootusta virolaissäveltäjien musiikista.

Festivaali saa ilokseen jatkaa yhteistyötä myös Suomen kansallisoopperan orkesterin kanssa romantiikkaa huokuvassa ja suurta runoutta juhlivassa ohjelmassa Tapiola-salissa. Kapellimestarina toimii Hannu Lintu ja solisteina esiintyvät itävaltalainen sopraano Astrid Kessler ja baritoni Tommi Hakala.

Olen halunnut tuoda festivaalille vuosittain uuden suomalaisen kantaesityksen. Tänä kesänä on urkuteoksen vuoro. Kantaesityksenä kuullaan Jyrki Linjaman säveltämä De Profundis III sopraanolle ja uruille, jonka esittävät itävaltalainen sopraano Ursula Langmayr ja urkutaiteilija Jan Lehtola.

Tutustu koko kesän ohjelmistoon!