Ludwig van Beethovenin Fidelio-ooppera esitettiin elokuussa 2021 ensimmäistä kertaa Espoossa. Ooppera tehtiin kolmen toimijan yhteistuotantona: mukana olivat Urkuyö ja Aaria -festivaali, Tapiola Sinfonietta ja Espoon Kaupunginteatteri.

Loppuunmyydyn oopperan pääsivät näkemään vain harvat yleisötapahtumiin kohdistuneiden rajoitusten vuoksi. Teos on katsottavissa Urkuyö ja Aaria -festivaalin Youtube -kanavalla toistaiseksi. Tallenne on kuvattu Espoon kulttuurikeskuksessa 28.8.2021. Tallenteen toteutti Fantastico Production ja se tuotettiin Espoon kaupungin tuella. Tallenne on tekstitetty suomeksi.

Yli kaksisataa vuotta sitten sävelletyn oopperan tarina on ajaton kuvaus vallan käytöstä ja väärinkäytöstä. Itse esitys luottaa kuitenkin ihmiseen ja viisauteen; keskiössä on Sami Luttisen esittämä vanginvartija Rocco. Ansiokkaan uran tehnyt kapellimestari Okko Kamu johti Tapiola Sinfoniettaa, Urkuyö ja Aarian festivaalikuoroa ja maamme parhaimmistoon lukeutuvaa solistikaartia. Teoksen ohjasi Espoon kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom.

Katso tallenne tästä.