Urkuyö ja Aaria Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa

SuomiFinland100-tunnus_sininen_RGB

Esittelyssä nuoria taiteilijoita ja sävelmuistoja suomalaisten sielunmaisemasta

Urkuyö ja Aaria -festivaali on mukana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmassa. Heinäkuussa ja elokuussa festivaalin ohjelmistossa esitellään erityisesti suomalaisia nuoria lahjakkaita taiteilijoita sekä kuullaan sävelmuistoja suomalaisten sielunmaisemasta. Kesäkuun alussa alkanut festivaali jatkuu koko kesän 31. elokuuta saakka.

Nuori Suomi

Festivaalin konserteissa on jo kuultu Nuori Suomi -teemalla espoolaisia nuoria lahjakkuuksia Jonathan (sello), Jan-Paul (piano) ja Rebecca (viulu) Roozemania ja sopraano Aurora Marthensia sekä viuluvirtuoosi Elian Nymania ja unkarilaissyntyistä András Szabóa (piano).

Tulevissa konserteissa nuoria taiteilijoita esitellään erityisesti vielä kahdessa konsertissa. Heinäkuun 27. päivä kuullaan Timo Mustakallio -laulukilpailujen tämän vuoden voittajia ensimmäisessä palkintokonsertissaan. Konsertissa esiintyvät 16.7. käydyn kilpailujen voittaja Aurora Marthens (sopraano) ja Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon saanut Sanna Iljin (sopraano) yhdessä pianisti Tuula Hällströmin kanssa. Elokuun 10. päivä esiintyvät vuoden 2016 Lappeenrannan laulukilpailuissa menestyneet nuoret laulajat Johanna Isokoski (sopraano) ja Kristian Lindroos (baritoni), joiden ohjelmassa on kauneimpia suomalaisia lauluja Jean Sibeliukselta, Oskar Merikannolta, Toivo Kuulalta ja Leevi Madetojalta.

Kansainvälisiä tähtiä ja suomalaisia sävelmuistoja

Heinäkuussa saadaan nauttia myös kansainvälisten, jo kokeneiden taiteilijoidemme konsertista, kun maailmantähdet Cynthia Makris (sopraano), Raimo Sirkiä (tenori) ja urkuvirtuoosi Kalevi Kiviniemi sekä Erkki Korhonen (piano) esittävät 20. heinäkuuta muun muassa suomalaisia lauluja, Kalevi Kiviniemen Improvisaation ”Suomi 1917” suomalaisista teemoista ja konsertin lopuksi Jean Sibeliuksen Finlandian.

Festivaalin elokuun konsertit aloittaa Suomen Kansallisoopperan orkesteri solisteinaan Mari Palo (sopraano) ja Aarne Pelkonen (baritoni). Elokuun 3. päivä Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa yhteistyössä järjestettävässä konsertissa kuullaan Sibeliuksen, Maurice Ravelin ja Joseph Cantelouben värikylläistä musiikkia.

Elokuun 17 .päivä lauluyhtye Lumen Valo juhlistaa Suomen sataa itsenäisyyden vuotta esittämällä muun muassa suomalaista kuoromusiikkia Sibeliuksesta Lumen Valolle sävellettyihin teoksiin.

Elokuun 23. päivä Yleisöseminaarissa ja 24. päivä Muuttuvat laulut -konsertissa käsitellään kansakunnan muistia 100 vuoden ajalta ja kokemusten peilaamista musiikin kautta ja sen avulla. Yleisöseminaari järjestetään 23. elokuuta Sellosalissa Espoon Leppävaarassa yhteistyössä Suomen Aivosäätiön kanssa. Asiantuntijana seminaarissa puhumassa on psyologian dosentti Teppo Särkämö ja paneelikeskustelijoina psykologi Pirkko Lahti ja pianisti Seppo Hovi.

24. elokuuta Espoon tuomiokirkon konsertissa Jaakko Ryhänen (basso) ja Seppo Hovi (piano) esittävät sävelmuistoja suomalaisten sielunmaisemasta ohjelmassaan kevyttä klassista ja klassista kevyttä Oskar Merikannosta Lasse Mårtensoniin ja negro spiritualeihin.

Urkuyö ja Aarian kesä 2017 huipentuu 31. elokuuta Johann Sebastian Bachin kantaattiin Ein feste Burg ist unser Gott, jonka esittävät Suomalainen barokkiorkesteri ja Tapiolan Kamarikuoro solisteinaan Tuuli Lindeberg (sopraano), Katariina Heikkilä (altto), Juho Punkeri (tenori) ja Sampo Haapaniemi (basso) kapellimestari Hannu Norjasen johdolla. Konsertin päättää yhteislaulu Martti Lutherin virrestä Jumala ompi linnamme, johon Bachin kantaatti pohjautuu.

OHJELMAAN

Share Button