Ralf Gothóni

gothoniJPG

Ralf Gothónilla on maailmanlaajuinen ura pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä. Hänet tunnetaan persoonallisena esittäjänä, poikkeuksellisella tavalla kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona. Gothóni on esiintynyt maineikkaimmilla musiikkifestivaaleilla sekä merkittävimpien eurooppalaisten ja amerikkalaisten orkestereiden solistina. Hän esiintyy vuosittain lukuisissa konserteissa usein kaksoisroolissa, johtaen pianosta käsin. 

Gothóni on kantaesittänyt toista tusinaa konserttoa; vuonna 2004 hän soitti ja johti John Tavenerin ”Pratirupa” pianokonserton kantaesityksen Lontoossa säveltäjän 60-vuotisjuhlakonsertissa. 2005–06 hän kantaesitti Aulis Sallisen ja Curtis Curtis-Smithin kaksoiskonsertot. Gothónia kuullaan myös säännöllisesti merkittävimpien kamarimusiikkifestivaalien vierailevana taiteilijana. Levytyksiä on kertynyt noin 100 eri kansainvälisille yhtiöille.

Ralf Gothóni toimi legendaarisen English Chamber Orchestra’n ylikapellimestarina vuosina 2000-2009 ja 2001–06 Northwest Chamber Orchestra’n, Seattle, musiikillisena johtajana. Vuonna 2004 hänet nimitettiin myös Deutsche Kammerakademien päävierailijaksi.

Gothóni on kehittänyt taidemusiikkitapahtumia maissa, joissa länsimainen kulttuuri on nousussa. 1990-luvun alussa hän oli Pekingin ”Kielletyn kaupungin musikkijuhlien” alkuunpanija ja vuosina 1996-1998 sen taiteellinen johtaja. Vuonna 2007 hän aloitti yhteistyön Savonlinnan Musiikkiakatemian ja Kairon Oopperan kanssa, joka vuodesta 2012 lähtien on laajentunut myös Aleksandriaan, Ammaniin, Bakuun, Izmiriin ja Ankaraan. Nämä musikaaliset sillat ovat keskittyneet  yhteisiin konsertteihin ja mestariluokkiin.

Kamarimusiikin professoraatteja hän on hoitanut 7:ssä korkeakoulussa Saksassa, Suomessa, Espanjassa ja Englannissa. Mestarikursseja hän pitää ympäri maailmaa ja on usein kutsuttuna merkittävimpien musiikkikilpailujen tuomaristoon.

Hän on säveltänyt mm. 3 kamarioopperaa, kamarikonserton alttoviululle ja orkesterille, pianokonserton, kantaatin ”Härkä ja paimen” sekä julkaissut 3 esseekokoelmaa.

1994 Gothónille myönnettiin amerikkalainen Gilmore-Award, eräs klassisen musiikin suurimmista palkinnoista. Hänelle on myönnetty myös Itävallan kulttuuriministeriön Schubert-mitali sekä Pro Finlandia mitali. Espanjan kuningatar Sofia palkitsi hänet 2012 taiteellisista ja pedagogisista ansioistaan.

Share Button