Muisti, musiikki ja muistaminen – yleisöseminaari Sellosalissa 23.8.

Urkuyö ja Aaria järjestää yhteistyössä Suomen Aivosäätiön kanssa elokuun 23. päivä yleisöseminaarin muistista ja musiikin merkityksestä muistamiselle. Leppävaaran Sellosalissa pidettävässä seminaarissa asiantuntijoina ja keskustelijoina ovat psykologian dosentti Teppo Särkämö, psykologi Pirkko Lahti ja pianisti Seppo Hovi. Tilaisuuden isäntänä toimii festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. Tilaisuus alkaa klo 18 ja sinne on yleisöllä vapaa pääsy.

Akatemiatutkijana Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä toimiva Teppo Särkämö kertoo seminaarissa muistin neurologiasta ja musiikin vaikutuksista aivoihin. Hänen johtamansa tutkimus on selvittänyt musiikin ja puheen aivoperustaa ja häiriöitä, ikääntymisen ja kuntoutuksen aivomekanismeja sekä erityisesti musiikin käyttöä neurologisen kuntoutuksen ja hyvinvoinnin tukena. Särkämön tutkimus on ollut maailmalla ensimmäisten joukossa osoittamassa, että erilaisilla musiikkiharrastuksilla voidaan edistää toipumista aivoverenkiertohäiriöistä sekä parantaa muistisairaiden hyvinvointia ja toimintakykyä.

Pirkko Lahti puhuu musiikin käytöstä hoitotyössä sekä kuntoutuksessa ja Seppo Hovi tuo aiheeseen näkökulmaa suomalaisen, kansakuntamme yhteisessä muistissa ja sielunmaisemassa olevan musiikin kautta. Psykologi ja psykoterapeutti Pirkko Lahti tunnetaan Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikaisena toiminnanjohtajana (1983–2006) ja aktiivisena mielenterveystyön puolestapuhujana. Hän on toiminut mielenterveyskentässä laaja-alaisesti, kirjoittanut kirjoja ja artikkeleita, tehnyt radio- ja televisio-ohjelmia sekä toiminut kansainvälisissä tehtävissä. Lahti on myös ollut aktiivinen järjestövaikuttaja.

Pianisti Seppo Hovi on työskennellyt eri laulajien kanssa viihteellisten konserttien pianisti-juontajana tai orkesteria johtaen. Hänet on nimetty Vuoden puhujaksi ja Muusikkojen liitto on myöntänyt hänelle tunnustuspalkinnon. Jazzpiirit ovat nimenneet hänet Suomen Jazzlegendaksi numero 24. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin musiikkineuvoksen arvonimi. Hovi tunnetaan myös Seppo Hovin seurassa ja Bumtsibum -televisio-ohjelmista, jotka saivat useita palkintoja.

Yleisöseminaarin sivulle

Seminaarin aiheeseen liittyy myös tämän viikon Muuttuvat laulut -konsertti 24.8., jossa Jaakko Ryhänen (basso) ja Seppo Hovi (piano) esittävät sävelmuistoja suomalaisten sielunmaisemasta ohjelmassaan kevyttä klassista ja klassista kevyttä Oskar Merikannosta Lasse Mårtensoniin ja negro spiritualeihin.

 

Share Button