Lappeenrannasta tähtiin – laulukilpailun voittajat ensimmäisessä yhteisessä konsertissaan

30.6. Espoon tuomiokirkossa kuullaan Lappeenrannan laulukilpailun voittajien, Kristian Lindroosin ja Suvi Väyrysen ensimmäinen yhteiskonsertti. Ohjelmistoon on valikoitu kokoelma suomalaisia ja saksalaisia lauluja, joista nivoutuu yhtenäinen kokonaisuus. Mukana on sekä kirkollista musiikkia että aarioita. Konsertissa kuullaan myös Lindroosin ja Väyrysen yhteinen duetto, Oskar Merikannon Onnelliset.

– Olen tänä keväänä tykännyt laulaa paljon suomalaista ohjelmistoa, mukana on kolme muutakin Merikannon laulua, Lindroos kertoo.

Myös Suvi Väyrynen on inspiroitunut suomalaisesta ohjelmistosta. Hän on valinnut ohjelmistoonsa muun muassa kolme saksankielistä laulua Sibeliuksen opuksesta 50. – Yliopistoni kirjasto Wienissä tilasi sen suosituksestani hyllyynsä, kun aloin työstää lauluja ohjelmistooni. Samalla ajattelin tekeväni myyräntyötä tuoden suomalaista laulumusiikkia tutuksi. Kenties joku muukin innostuu tarttumaan näihin jälkeeni.

– Lauluihin tutustuessani minua kiinnosti, kuinka suomalainen kirjoittaa musiikkia saksankieliseen tekstiin. Laulut ovat jollain tapaa kiehtovan epätyypillistä Sibeliusta ehkäpä juuri runojen kielen tähden, eivätkä ne ole kovin usein Suomessakaan esitettyjä. Siksi halusin niihin tarttua.

Konsertissa kuullaan myös kirkkomusiikkia barokin ajalta. – Olen aina pitänyt barokin laulumusiikista, ja äänellisesti se on aina tuntunut omalta alueeltani. Se on myös äärimmäisen haastavaa, sillä lauluääntä käsitellään hyvin instrumentaalisesti ja samalla täytyy säilyttää ilmaisevuus, Väyrynen sanoo. Mukana on sekä Bachia että Händeliä, joiden lisäksi Väyrynen valitsi hieman tuntemattomamman tsekkiläisen, mutta Saksassa vaikuttaneen Jan Dismas Zelenkan teoksen.

Sekä Lindroos että Väyrynen esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Lindroosille festivaali on kuitenkin hyvin tuttu jo entuudestaan. Hänen isoisänsä tenori Peter Lindroos toimi aikanaan festivaalin hallituksen puheenjohtajana.

– Olen käynyt useita kertoja katsomassa festivaalin konsertteja, ja hienoja konsertteja on aina ollut. Tuntuu hienolta päästä sinne vihdoin itsekin esiintymään.

Kristian Lindroos on laulaja jo kolmannessa polvessa. Hänen isänsä basso Petri Lindroos ylsi aikanaan Lappeenrannan laulukilpailussa toiselle sijalle. – Aloitin laulamisen isoisäni innoittamana. Kuuntelin hänen levytyksiään, vaikka en ollut varsinaisesti klassisesta musiikista kiinnostunut vielä silloin. Ooppera ja tietysti hänen äänensä vei minut ihan mukanaan, ja hullaannuin oopperasta ja laulamisesta.

– Isällä on ollut myös valtava vaikutus uraani. Hän on toiminut minulle opettajana ja mentorina ja antanut paljon eväitä laulamiseen. Kiitos myös äidilleni, joka on kanttori, häneltäkin on tullut paljon ohjausta ja apua.

Lappeenrannan laulukilpailun voitto on merkinnyt paljon sekä Lindroosille että Väyryselle. Molemmille on voiton myötä avautunut paljon uusia mahdollisuuksia. Yksi Väyrysen unelmista käy toteen loppuvuodesta, kun hän astuu Suomen Kansallisoopperan lavalle ja laulaa Adelen roolin Johann Strauss nuoremman operetissa Lepakko. Unelmarooliaan hän ei kuitenkaan uskalla vielä nimetä.

– Taide ja musiikki on siitä ihanaa, että on se sitten monta sataa vuotta vanhaa tai tänään kirjoitettua, se elää koko ajan. Samoin tekevät unelmat ja niin niiden pitääkin.

Suvi Väyrystä ja Kristian Lindroosia haastatteli Kaisa Paavilainen

TO 30.6.2016 KLO 22.00 ESPOON TUOMIOKIRKKO 

LAPPEENRANNASTA TÄHTIIN – SUVI VÄYRYNEN, KRISTIAN LINDROOS, TUULA HÄLLSTRÖM JA PAULIINA HYRY

Share Button