Juho Alakärppä

Kuva: Heikki Tuuli

Kuva: Heikki Tuuli

Simolaissyntyinen Juho Alakärppä opiskeli pianomusiikkia, kamarimusiikkia ja lied-musiikkia Sibelius-Akatemiassa Helsingissä, Kölnin ja Münchenin musiikkikorkeakouluissa sekä Wienin musiikkiyliopistossa. Hänen opettajiaan ovat olleet professorit Liisa Pohjola, Ulrich Rademacher ja Charles Spencer sekä etenkin Lied-musiikin parissa Heikki Pellinen, Ilmo Ranta ja Gerold Huber.

Alakärpän soittoa on kuultu laajasti kotimaassa, esim. Helsingin juhlaviikoilla ja Rauma Festivossa sekä jo aiemmin Espoon Urkuyö ja Aaria -festivaalilla, kesän 2011 ohjelmassa. Ulkomailla hän on esiintynyt mm. Wienin Musikvereinissa, Berliinin filharmoniassa, Itävallan kulttuurifoorumissa New Yorkissa, Oxford Lieder sekä Oxford Arts –festivaaleilla ja Oslon oopperan lied-konserttisarjassa.

Alakärpän laulajapartnereina ovat olleet mm. Aarne Pelkonen, Melis Jaatinen, Ville Rusanen, Hedvig Paulig, Paul Schweinester ja Thomas Stimmel. Hän on soittanut kamarimuusikkia vaihtelevissa kokoonpanoissa sekä esiintynyt myös orkesterisolistina kotimaassa.

Alakärpän lied-pianismi on palkittu useaan otteeseen, mm. ensimmäisellä palkinnolla Poleenin lied-pianistikilpailussa sekä ulkomailla tunnustuksella duo-työskentelystä yhdessä Aarne Pelkosen kanssa kansainvälisessa Das Lied -kilpailussa Berliinissä ja lied-duo-kilpailussa Enschedessä, Alankomaissa. Hän on nauhoittanut lauluja Suomen Yleisradiolle vuodesta 2010 alkaen.

Muusikon töidensä lisäksi hän työskentelee Centria-ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksessa säestyksen ja kamarimusiikin lehtorina.

 

Share Button