Jorma Hynninen

Hynninen_Jorma

Kuva: Heikki Tuuli

 

Professori Jorma Hynninen on suomalaisen esittävän säveltaiteen kansainvälisesti arvostetuimpia edustajia niin ooppera-, lied- kuin konserttilaulajana. Ennen voittoaan Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa vuonna 1969, hän opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa Matti Tuloiselan sekä Antti Koskisen johdolla ja täydensi opintojaan Roomassa Luigi Riccin oppilaana.

Jorma Hynnisen ura oopperalaulajana on ollut loistelias. Hän on esiintynyt maailman merkittävimmillä esiintymisareenoilla New Yorkissa, Pariisissa, Berliinissä, Hampurissa, Buenos Airesissa, San Franciscossa, Milanossa, Wienissä sekä Moskovassa. Hän on tullut erityisen tunnetuksi Kreivi Almavivana, Tannhäuserin Wolframina, Jevgeni Oneginin Jevgeninä, unohtamatta mieleenpainuvia rooleja Punaisen viivan Topina, Thomaksena ja Vincentinä. Oopperarooleja hän on tehnyt yli 60. Hynninen on kantaesittänyt nimiroolit lukuisissa kotimaisissa oopperoissa mm. Aulis Sallisen Kullervossa ja Einojuhani Rautavaaran oopperassa Aleksis Kivi.

Hynninen toimi Kansallisoopperan taiteellisena johtajana vuosina 1984–1990 sekä Joensuun laulujuhlien taiteellisena johtajana 1980–91. Hän on myös ollut Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja sekä Sibelius-Akatemian laulumusiikin professori. Yli kymmenen suomalaisen oopperalevytyksen lisäksi Hynninen on levyttänyt keskeistä oopperaohjelmistoa, liediä, hengellistä musiikkia, negrospirituaaleja ja evergreenejä.

 

Share Button